The Most Serene Republic - ...and the Ever Expanding Universe

>> zondag 16 augustus 2009

Dit derde album van de Canadese band The Most Serene Republic zou naar verluidt een omslag in hun muzikale stijl betekenen. Nu moet ik toegeven dat hun vorige albums ook langs mij heen zijn gegaan, maar de sound van dit nieuwe document boeide mij direct. De omslag zou de uitkomst zijn van de zoektocht in de geluidsdichte voorgaande releases. Daarbinnen was weinig ruimte voor muzikale dynamiek. In de woorden van leadzanger Adrian Jewett ademde hun debuut ontkenning, belichaamde de opvolger woede, en is …and the Ever Expanding Universe acceptatie. Een redenering die erg aannemelijk klinkt, want hoewel ook dit album nog altijd een bombastische confrontatie in zich draagt, is de toonzetting uitnodigend. Er komen opgewekte tempo’s langs en verleidelijke melodieën, terwijl de overspoelende arrangementen toch nog barstensvol complexiteit zitten. Deze Canadezen zijn minstens zo origineel als de inventieve melodische pop van landgenoten Young and Sexy en toch blijft hun muziek bijzonder makkelijk toegankelijk. Nu is er ruimte voor het rustig uitwerken van soundscapeachtige popuitzichten waarop met kracht hun muzikale visie wordt gebombardeerd. Ze weten in hun rijke harmonieën meer dan eens te verrassen. Het is dan ook volkomen terecht dat …and the Ever Expanding Universe meer aandacht trekt. The Most Serene Republic heeft nu de poort gebouwd om in een ontdekkingstocht door hun weerbarstige progrock verdediging heen te breken en de diepliggende indiepoppracht te ontbloten. De warme, fascinerende orkestraties, beginnend met het pianotalent van bandlid Ryan Lenssen, komen hier volledig tot hun recht. Ook de productie van Dave Newfield (Broken Social Scene, Super Furry Animals, Los Campesinos!) draagt bij aan de intrigerende texturen. Beter laat dan nooit; The Most Serene Republic mag vanaf nu op ieders verlanglijstje prijken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.