Guillemots - Red

>> zaterdag 29 maart 2008

In 2006 trakteerde het multiculturele gezelschap Guillemots ons op twee verrassingen. Hun EP From the Cliffs was niets minder dan een compleet album en zette de groep als grote belofte op de kaart. Snel daarop volgde Through the Windowpane dat iets gematigder en minder wereldschokkend was. Op beide schijfjes lieten ze een ongeëvenaard geluid horen met invloeden uit de britpop, americana, Brazilië en de klassieke muziek in een popjasje gedreven door onweerstaanbare (contra)basloopjes. Ze lapten alle regels aan hun laars en smeten lange ongepolijste composities zonder pardon op de band. Hun nieuwe album Red laat vele nieuwe ontwikkelingen zien. Het eerste dat opvalt is dat elektronica uitgebreid zijn intrede heeft gedaan, die met stevige drums de band een andersoortige urgentie geeft. De dynamische basloopjes hebben plaatsgemaakt voor monotonere invloeden uit de dance en versterkers van de rock. Op het album is manische drukte goed afgewisseld met rustigere nummers, zodat een luisterbeurt niet uitput. Over de pakkende ritmes klinken de verder gegroeide hoge halen van Fyfe Dangerfield’s vocalen. Guillemots is nog steeds speels euforisch, over de top, dramatisch, sferisch en een feestelijk avontuur.
Met dit vernieuwde geluid zullen ze ongetwijfeld meer succes hebben, doordat ze hun ongrijpbare melodieën dansbaarheid geven. Ik prefereer toch de dwaze eigenzinnigheid van hun eerste platen, maar Red laat zien dat ze een groter publiek verdienen. Knap om als band zo beloftes te bevestigen en een tweede eigen stijl te smeden.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.