Ben Sollee - Learning to Bend

>> dinsdag 27 mei 2008

Ben Sollee is een begiftigd cellist, die pas nog te horen was op het prachtige conceptalbum van Abigail Washburn. Hier laat deze getalenteerde muzikant ook zijn compositorische kunsten gelden in een hemelse singer-songwriter plaat. Stilistisch laat hij Learning to Bend aangenaam tussen klassiek, folk, pop en jazz of blues zweven. Waar de cello bij anderen doorgaans gebruikt wordt als sfeermaker in strijkersarrangementen, is het gebruik van dit instrument door Ben Sollee op meerdere momenten exceptioneel te noemen. Even opmerkelijk is het gemak waarmee jaw harp op didgeridooachtige manier en americana samenvloeien in Burry Me With My Car. Dan kan de verbazing niet meer op als het album voortzet met de lieflijke klanken van de harp (Bend). De open, vaak sobere begeleiding laat de songs goed uitkomen. Zijn iets beknepen stem blijkt een even wendbaar instrument, die boodschappen brengt met overtuiging. Centraal staat de worsteling van menselijke volharding. Mooi geïllustreerd door een metafoor dat riet met groter gemak de storm doorstaat dan de sterkste boom. Een even ontroerende als aanstekelijke belichaming hiervan vind je in It’s Not Impossible en het overige veelvoud aan hoogtepunten. Zijn dynamisch buigbare optimisme zou veel mensen moeten aanspreken of motiveren. Een prettigere manier om engagement te bereiken kan ik me niet wensen. Learning to Bend kan uitbundig en bezinnend zijn, maar is vooral uitzonderlijk muzikaal. Ben Sollee brengt ons een juweeltje van een plaat dat strijdbaar is voor een eigen genre.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.