Adem - Takes

>> dinsdag 27 mei 2008

Dit project van Adem Ilhan bevat louter covers van nummers die hem op verschillende momenten geïnspireerd hebben. Na twee prachtige albums met een uniek geluid en composities is dit een verrassende aanpak. Het is echter niet echt verrassend dat er van ieder nummer weinig origineels overeind blijft. Adem zet nummers van onder andere PJ Harvey, Björk en Yo La Tengo zorgvuldig naar zijn hand. Zo weet hij van Takes een album te maken dat vooral op details en toon te onderscheiden is van zijn eigen werk. Aangezien Adem’s debuut voor mij een eyeopener was, is het des te mooier enkele muzikanten gepresenteerd te krijgen die dat voor hem betekenden, wat dit een bijzonder persoonlijk plaatje maakt. Daarnaast is het niet moeilijk het waagstuk te respecteren, want hoe maak je van nummers die je zelf bewondert een versie die dat evenaart? Adem startte met uitgeklede versies van covers die hij live speelde en vulde deze vervolgens tijdens het opnameproces instinctief in. Niet iedere cover heeft exact één origineel als fundament. Mede hierdoor is zijn eigen stijl zo herkenbaar bewaard gebleven. De albumtitel is voortgekomen uit de werkwijze. Uiteindelijk focuste Adem zich op het invloedrijke decennium 1991 tot 2001. Alle welgemeende moeite ten spijt moet ik bekennen dat tussen het genieten door, ik zijn eigen werk wel mis. Het is duidelijk dat niet alle nummers op zijn instrument- en stembeheersing zijn geschreven en dat is jammer. Eigenlijk klinkt het geheel vol en vlak tegelijk: de songs spreken minder, het charmante, rammelende randje is er vanaf. Aangename uitzonderingen zijn Tears Are in Your Eyes (Yo La Tengo) en het ongebreideld emotionele Unravel (Björk). Takes blijft desondanks wel een bijzonder album met misschien veel betere covers dan de meesten zouden produceren. De volgende keer hoop ik toch weer op echt eigen materiaal.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.