Stornoway - Beachcomber's Windowsill

>> vrijdag 4 juni 2010

Stornoway heeft weinig van doen met het Schotse plaatsje op Isle of Lewis. In plaats daarvan gaat het hier om een Britse band, die met hun debuutplaat Beachcomber’s Windowsill door de krant The Guardian direct als hun nieuwe favoriet werd uitgeroepen. Groot-Brittannië is bij uitstek een bandjesland, dus daarmee worden hoge verwachtingen gewekt.

Stornoway is afkomstig uit de universiteitsstad Oxford. Vreemd genoeg ken ik niet veel andere precedenten dan het ondergewaardeerde Goldrush. Wie wil kan in de dictie wellicht Oxfordiaanse trekjes ontdekken als dat hiermee is gedefinieerd. Beter kan de gelijkenis worden gezocht bij de bands in de Willkommen Collective, zoals bijvoorbeeld het heerlijk ontspannen folkpopgeluid van The Leisure Society. Ook liefhebbers van Fleet Foxes, indien ze bereid zijn concessies te doen aan de nostalgische folkklank, vinden met Stornoway een nieuwe ster aan het firmament. De kraakheldere stem van voorman Brian Briggs, soms in celestiale meerstemmigheid met de overige bandleden, laat Fleet Foxes in herinnering veelvuldig weerklinken. Er worden geen consessies gedaan aan het poplied. Daardoor grenst Stornoway soms aan het gevoel van lichtvoetige jaren ’60 pop compleet met een orgeltje. Desondanks betreft het een folkgezelschap in hart en nieren. Ze overspannen beide genres met ongelofelijk gemak. Dat werkt op zijn beurt zo ontspannend dat Beachcomber’s Windowsill niet alleen een zeer engagerend, maar vooral ook een gelukzalig geluid krijgt. Onschuldig en zorgeloos zijn andere woorden die onmiskenbaar verbonden zijn met dit wonderbaarlijk fijne album. De titel Beachcomber’s Windowsill (vrij vertaald: Strandbewoner’s Raamkozijn) sluit daar naadloos op aan. Terwijl The Leisure Society de ontspanning zocht in dromen, blijft Stornoway met beide benen opgewekt op de grond staan. Het levert een meer dan welkome nieuweling in het Britse poplandschap op.

De vernaming naar de plaats Stornoway is het gevolg van weer- en scheepsberichten. Het mag duidelijk zijn dat er met de band echter geen vuiltje aan de lucht is. In deze tijden van crisis en wereldwijde verharding vormt het debuut van Stornoway welhaast perfect escapisme.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.