The Great Park - The Cellar

>> zaterdag 12 juni 2010

Eerder besprak ik op deze plaats de eponieme compilatie van de puristische singer-songwriter Stephen Burch. The Cellar is een nieuw album van zijn hand onder de naam The Great Park. Ondanks zijn Ierse afkomst bevindt Stephen Burch zich voornamelijk in centraal Europa, woonachtig in Berlijn en regelmatig te vinden in Zwitserland. The Cellar heeft dan ook voornamelijk in Berlijn vorm gekregen, hoewel voor de opnames naar Ierland werd terug gegaan.

Er is op The Cellar weinig veranderd ten opzichte van zijn eerdere natuurlijke, eenvoudige songs. Niet uitzonderlijke, maar effectieve gitaarbegeleiding draagt de onvaste en intieme intensiteit in zijn stem. Deze twee basisingrediënten zijn alles wat The Great Park eigen maakt. Hier en daar kan hij worden bijgestaan door mensen als Laurence Collyer (The Diamond Family Archive) of de elusieve Lawry Joseph Tilbury (Birdengine) en diverse andere folkartiesten. Deze cirkelen allen rondom het label Woodland Recordings alwaar ook veel downloadbaar materiaal van deze artiesten is te vinden. Doordat er weinig middelen worden gebruikt, vallen extra lagen als bijvoorbeeld de simpele achtergrondvocalen extra op. Dat geeft The Cellar bij vlagen een voller geluid dan voorheen. Hoewel van Stephen’s stem geen vliegende melodieën zijn te verwachten, is de verteltrant in zijn gezang belangrijk voor de sombere en naargeestige boodschappen die worden afgewisseld met hoopvolle verwachtingen. De vertellingen kennen een minimalistisch ritme dat pas in een vormend metrum wordt gedwongen door de muziek. Dit geeft The Great Park zijn bezwerende, poëtische kracht die volledig ontdaan van alle pretenties zijn werk doet. The Cellar is zo’n album waarvan latent wordt gehoopt dat die op een stil moment langskomt. Dan blijkt het een aangename metgezel te zijn.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.