Fol Chen - Part II: The New December

>> zondag 13 juni 2010

Op de hoes zelf introduceert Fol Chen hun nieuwe album Part II met een sience fiction-achtig briefje zonder enige context dan de ondertitel: The New December. Hoewel deel twee natuurlijk volgt op deel één, is het verband mij niet volledig duidelijk. Dat past de eigenzinnige muziekverzamelaars van Fol Chen bijzonder goed. Nog iets venijniger en strijdlustiger dan deel één zet Part II in met The Holograms. In iedere song drijft de band het goedgemutste experimentalisme flink op de spits. In zekere zin lijkt er sprake van een high-fi vorm van Psapp. Fol Chen gebruikt allerhande middelen en kent behoorlijk wat pregnante pulsen. Psychedelica en pop zijn nooit ver weg, maar anders dan op Part I is Part II ietwat vermoeiender. Op consistentie moet langer worden gewacht. Er zijn minder sferische afwisselingen aanwezig en de lieflijkheid verdwijnt op de achtergrond. Het is synthetische knutselpop gegoten in een uitvergrote collage. Grotendeels wordt daarmee dezelfde formule als voorheen gevolgd, het is echter jammer dat de spanningsbogen die het verhalende Part I interessant hielden beperkt lijken op Part II. In het geheel krijgen dan de uit de band gesprongen gekte en de geassocieerde aan noise grenzende accenten de overhand. Desondanks stemt Fol Chen nieuwsgierig naar een eventueel vervolg. Het is goed mogelijk dat daarin de windvaan een andere kant op wijst.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.