Mantler - Monody

>> zondag 13 juni 2010

Ondanks vier voorgaande albums was Mantler bij binnenkomst van Monody voor mij een onbekende naam. Bijgaand schrijven laat weten dat de veelvormige invloeden die de vorige vier werken tekenden op epische wijze samenkomen op Monody. Monody zou daarmee een zeer toepasselijke titel zijn, want in het verleden liet de Canadese Chris A. Cummings, de man achter de naam Mantler, zich onder andere in met jaren ’70-’80 R&B, soul, rock en jazz. Zijn debuut Doin’ It All bestond zelfs vrijwel volledig uit een multitrack wurlitzer, een Rhythm Ace drummachine en gesampelde drums op een primitieve jaren ‘80 sampler.

Mantler is dus niet vies van nostalgische hulpmiddelen en die ouderwetse jaren ’70-’80 sound is ook zeker onontkoombaar aanwezig op Monody. Waarom dan mijn interesse (want op papier lijkt dit niet direct mijn genre)? In feite is dat te danken aan de naam Owen Pallett die op twee nummers tekende voor de koperarrangementen. Daarnaast worden ook de strijkers van Ohbijou en Jeremy Greenspan van Junior Boys in een lange lijst genoemd. We mogen deze vorm van name-dropping zeker dankbaar zijn, want Monody is een bijzonder fijn album.

Het heeft enigszins het karakter van een subtiele elektropopplaat van een singer-songwriter die het ouderwetse ambacht van het songschrijven zeer goed beheerst. In die zin doet het soms denken aan een zwoele, bezadigde Tim Christensen denken. Ondanks de duidelijke genreverwijzingen is het niet eens gemakkelijk om Monody zelf in een bepaalde hoek weg te zetten. Belangrijker is dat de soulvolle groove zo plezierig en herkenbaar wegluistert dat kritiek spijkers op laag water zoeken wordt. Chris bezit een zeer aangenaam, sussend timbre dat iedere song een vriendelijke uitstraling geeft.

Monody blijkt inderdaad een toepasselijke titel, hoewel zo af en toe een ritmische, elektronische eigenaardigheid door de vingers moet worden gezien ten faveure van de eenheid. Mantler hervindt het ingeslagen pad vroeger of later altijd. Monody maakt zeker nieuwsgierig naar de ontwikkelingen die tot dit album leidden.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.