The Rural Alberta Advantage - Hometowns

>> zaterdag 19 juni 2010

The Rural Alberta Advantage, de band rond Canadese singer-songwriter Nils Edenloff, bestaat sinds 2005 en bracht hun debuut Hometowns in eigen beheer al in 2008 uit. Het heeft nog twee jaar geduurd voordat nu de plaat internationaal verkrijgbaar is. Dat is opmerkelijk omdat The Rural Alberta Advantage gemakkelijk past tussen de vele nu-folk bandjes die maar uit de grond blijven schieten. Daarbij is ook nog tekenend dat deze Canadezen zich bedienen van een zeer percussief geluid.

Openingsnummer The Ballad of The RAA maakt dat met zijn zenuwachtige beat gelijk al duidelijk. In het rijtje van onder andere Akron/Family, Vampire Weekend, White Rabbits en The Dodos is The Rural Alberta Advantage gelukkig geen een overbodige aanvulling. Belangrijke stijlkenmerken zijn de rockende gitaren naast het volgen van toch behoorlijk typische patronen van de americana folkrock. De ietwat schreeuwerige vocalen van Nils Edenhoff vormen een sterke basis voor het urgente geluid, hoewel het muzikaal wellicht als zwak punt is te bestempelen. Het zorgt voor een ongeremdheid die bij Don’t Haunt This Place de luisteraar pas inpakt. Dit iets rustigere nummer laat het toe dat de luisteraar weer gelijk komt met de ontwikkelingen. Hometowns wordt dan catchy, hetgeen ook sterk wordt voortgezet in The Dreadroads en het lekker toegankelijk klinkende Frank, AB. The Rural Alberta Advantage verslapt vanaf dat punt niet meer en levert dus een overtuigend debuut af dat vooral de liefhebbers van een rauwere benadering in de indiefolk hausse zullen waarderen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.