Maximilian Hecker - I Am Nothing But Emotion, No Human Being, No Son, Never Again Son

>> woensdag 9 juni 2010

De Duitse singer-songwriter Maximilian Hecker kreeg het zelfs met de popomslag van zijn voorgaande album One Day niet voor elkaar om hier groot succes te boeken. Wat in Europa niet lukt, lukt overigens wel in het verre oosten, waar hij voor uitverkochte zalen speelt. Weliswaar waren One Day evenals het album daarvoor, I’ll Be A Virgin, I’ll Be A Mountain, niet zijn beste platen, maar Maximilian presteert gelukkig nooit zwak. Zijn kenmerkende romanticisme werd op deze platen op twee afwijkende wijzen over de top gedreven.

Ondanks het succes in Azië begon Maximilian na One Day enorm aan zijn kunnen, talent en zelfs de wereld te twijfelen. De verzorgde, glamoreuze uitstraling van het voormalig model verslonsde en hij zakte artistiek in een diepe put; de feeling voor zijn eigen werk verloren. Zijn nu zesde album, I Am Nothing But Emotion, No Human Being, No Son, Never Again Son, volgt toch nog snel en toont een Maximilian Hecker die middels zijn muziek weer uit het dal kruipt. Hij koos daarvoor een begrijpelijke vorm en bracht zijn romantische, lichte droompop ballads terug tot het skelet. Op I Am Nothing But Emotion is daarom zelden meer belangrijk dan zijn heldere, ietwat klaaglijke stem en de eenvoudig harmonieuze pianopartijen. Die zorgen voor tergende, pijnlijke en weemoedige melodieën met een sprankje hoop. Voor de opnames gebruikte hij hoorbaar hele basale apparatuur. De enkele microfoon legde thuis ook de straatgeluiden vast. De stille perfectie en volle klank van eerdere albums vind je dus niet terug op deze plaat. Wel krijgt Maximilian’s muziek door deze methode een natuurlijke intimiteit. Zijn stijl blijft onmiskenbaar, maar neemt uiterst eenvoudige vormen aan. De spaarzame versieringen geven slechts met mate het dromerige bombast weer.

Emotie is de leidraad in alle voegen en gaten van deze nieuwe songs. De zeggingskracht die daar nu vanuit gaat, is echter anders dan ooit tevoren. I Am Nothing But Emotion laat horen dat artiesten inderdaad soms hard moeten vallen om sterker en puurder terug te komen. Maximilian Hecker doet dat met mogelijk zijn beste album in jaren.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.