Danger Mouse & Sparklehorse - Dark Night of the Soul (met David Lynch)

>> donderdag 10 juni 2010

Geruchten deden al langere tijd de ronde over een uitzonderlijk project van Danger Mouse in samenwerking met twee vooraanstaande avant-gardistische en absurdistische artiesten: David Lynch en Sparkehorse. De marketingmachine draaide op volle toeren. Het bleef gelukkig niet bij geruchten en nu krijgt men Dark Night of the Soul gepresenteerd.

Het album zelf is ook als stream op internet te vinden, maar kopers worden getrakteerd op een extravagant multimediapakket. Daartoe behoren een boek en het album. Het boek bevat ruim 100 foto’s van de illustere David Lynch. Aangezien een tour met deze artiesten samen niet mogelijk zal zijn, is tot 11 juli in de Michael Kohn Gallery in L.A. een kunstinstallatie opgesteld die de foto’s met de muziek combineert. Het is waarschijnlijk kosteneffectiever het album te kopen en dat is op zichzelf zeker de moeite waard. De samenwerking strekt beduidend verder dan Danger Mouse & Sparklehorse alleen. Die werkten overigens al eerder samen op het voorgaande Sparklehorse album. Nu hebben o.a. The Flaming Lips, Nina Persson, Iggy Pop, Julian Casablancas, Jason Lytle en James Mercer ook hun medewerking verleend, waardoor Dark Night of the Soul een soort indieheldenteam omvat. Bovendien horen we David Lynch ook twee nummers zingen. Door alle invloeden is het onoverkomelijk dat het album enigszins het karakter van een goede mixtape krijgt. Laat het echter aan topproducer Danger Mouse over om al die diversiteit in een coherent geluid glad te strijken, zonder ieders eigenzinnigheid tegen de haren in te strijken. We horen surfpop, elektropop, groovy americana, ballads en rauwe rock voorbij komen, zonder dat het ergens een verstorende clash veroorzaakt. Daardoor is Dark Night of the Soul een uiterst inspirerend en verrassend album.

De zestiende eeuwse Roomse Sint Jan van het Kruis gebruikte deze titel voor een gedicht en sindsdien schijnt het voor de eenzaamheid in iemands spirituele leven te staan. Een desolate indruk maakt dit album echter niet. De spanning op Dark Night of the Soul is te snijden en hoewel ik het zonder boek heb moeten stellen, geeft de muziek alleen al voldoende bodem voor vergaande verbeeldingskracht.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.