The Climbers - The Good Ship

>> donderdag 17 juni 2010

Eerder konden we ons al vergapen aan het schitterende The Leisure Society en het minder bekend geworden Shoreline. Nu komt Willkommen Records met een nieuwe traktatie uit hun verzamelde alternatieve folkkrachten: The Climbers. Overigens is The Climbers eigenlijk ontstaan uit een samenwerking tussen Tim West en Christian Hardy, die met regelmaat naar het Engelse Lake District toogden om te schrijven. Hoewel het songschrijven zijn beloop had, startte Christian Hardy samen met Nick Hemming The Leisure Society. Dat zorgde weliswaar voor vertraging, maar gedrieën vormen zij nu de basis van The Climbers. Er is op het album echter haast sprake van een Willkommen Collective supergroep, waarin leden van voornoemde bands, Sons Of Noel & Adrian, Absentee, Sharon Lewis en nog anderen te horen zijn.

Het is dus geen wonder dat The Good Ship niet alleen met de tijd behoorlijk volgroeid is gaan klinken. Daarnaast kent de band ook een grootse kant die wat is ondergerepresenteerd bij voorgaande Willkommen projecten. Openingsnummer Bookshop Folk is verrassend stevig en rockerig van aard, iets dat slechts beperkt aanwezig blijkt op de rest van The Good Ship. Anders dan deze opening doet vermoeden, is ook The Climbers een band die vooral een erg mooi geluid heeft en dit verpakt in een bewonderingswaardig nauw sluitende snit. Er viel hen dan ook terecht in Groot-Brittannië al zeer veel lof ten deel; niet geheel onverwachts tevens uit de hoek van Elbow voorman Guy Garvey. Net als The Leisure Society brengt dit debuut een overdonderend goed geconcipieerde stijl van folkpop. The Climbers is niet altijd even ontspannend als deze evenknie. Dat geeft hun album zonder meer een spannende ondergrond. Luister echter naar een song als In A Circle en je smelt zonder voorbehoud door de voldoenende klanken. Dat geldt voor veel nummers op dit sterke debuut. The Good Ship valt onder meer op door te flaneren met een rijkdom aan vocalen. Meerstemmigheid, prachtig aanzwellende koortjes, mannelijke en vrouwelijke vocalisten wisselen elkaar op constant torenhoog niveau af. Tel daarbij op de heerlijke mengelmoes van folk met pop en een vleugje rock en er ligt een album van te smullen.

Het is een fijne bevinding dat het Willkommen Collective ondanks de duidelijke gemene deler een ruime variëteit aan stijlen herbergt. Het bevestigt nog maar eens de grote muzikaliteit van de leden. Als The Climbers met deze plaat er niet voor zorgen dat de ogen van de internationale critici definitief gefixeerd raken op dit collectief moet er haast iets mis zijn.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.