Johnny Flynn - Been Listening

>> maandag 7 juni 2010

Singer-songwriter Johnny Flynn debuteerde met het op folk geïnspireerde A Larum. Opvolger Been Listening toont een artiest die nooit iets anders lijkt te hebben gedaan dan het schrijven dan ijzersterke songs. Na een formele muziekopleiding en theaterschool was het relatieve succes van A Larum de laatste zet in de richting van muzikale vrijheid. Die vrijheid blijkt nu uit de grote diversiteit in de songs op Been Listening.

De meest aansprekende nieuwe invloed is de komst van groovy drummer Dave in de band. Hoewel Johnny Flynn in essentie een singer-songwriter blijft, is de band vormend voor de arrangementen. Openingstrack Kentucky Pill en het door koperblazers geaccentueerde Churlish May worden gekenmerkt door zonnige Zuid-Afrikaanse ritmiek. Johnny Flynn groeide weliswaar op in Groot-Brittannië, hij werd geboren in Johannesburg. Voor wie het wereldkampioenschap liever op muzikaal verantwoorde wijze doorbrengt is Been Listening daarmee de perfecte plaat. Overigens is de inspiratie voor de titelsong afkomstig van een evangelist die God verzocht door onder pseudoniemen de duivelse blues te spelen. Ondanks Zuid-Afrika en de blues was de directe aanleiding voor Flynn’s muzikale aspiraties Bob Dylan’s plaat The Freewheelin’. Het gevarieerde, stevige singer-songwritergeluid met vleugje folk dat zijn muziek op Been Listening kleurt, levert hem de vergelijking met de grote Cat Stevens op. Het mag duidelijk zijn dat Johnny Flynn op natuurlijke weg zijn plaats tussen de erfenis van grote namen opeist. Dat doet hij zonder tomeloos te kopiëren, hetgeen hem siert. Bovendien zitten de opvallend verhalende songs eenvoudigweg goed in elkaar, doordat hij telkens weer de juiste balans tussen taal en muziek vindt. Been Listening is zonder meer een overtuigende singer-songwriterplaat.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.