Taxandria, van Raoul Servais

>> vrijdag 2 juli 2010

Taxandria werd gemaakt in 1994 en wordt nu uitgebracht op DVD. Welverdiend, want het is een bijzonder cinematografisch werk. De Belgische regisseur Raoul Servais bedacht het concept en werkte het uit tot een opmerkelijke fantasiefilm. In Taxandria ontvouwen zich twee parallele werelden waarin jonge troonopvolgers de hoofdrol spelen. Prins Jan ontdekt tijdens een clandestiene studiereis de droomwereld Taxandria met hulp van de mysterieuze vuurtoren wachter. Vervolgens ontstaat een subversief sprookje dat duidelijk niet voor de jongsten is bedoeld en volwassenen ook zal boeien. Servais gebruikt naast gebruikelijk speelfilmtechnieken ook uitgebreide decorstukken, tekeningen en animatie (François Schuiten). Het magisch realisme dat hierdoor vorm krijgt, doet qua sfeer denken aan een kruising tussen Mel Stuart’s Charlie and the Chocolate Factory, Monty Pyton en Nuit Noir van landgenoot Olivier Smolders. Een onwaarschijnlijke combinatie die wonderwel werkt, maar meer aandacht heeft voor de symbolische boodschap dan humor. Ondanks de wellicht wat nostalgische uitstraling en het simpele verhaal is Taxandria een interessante kijkervaring.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.