49 Swimming Pools - Triumphs and Disasters, Rewards and Fairytales

>> maandag 5 juli 2010

Het Franse 49 Swimming Pools is de nieuwe uitlaatklap van singer-songwriter Emmanuel Tellier. Samen met zijn muzikale vrienden Etienne Dutin (gitaar) en Fabien Tessier (drums, etc.) vormt hij nu een band. Dat Emmanuel in zekere zin een oude rot is in het vak (Engelstalige muziek), maakt dat 49 Swimming Pools direct solide en enigszins vertrouwd klinkt. Dat moet echter niet worden opgevat op nostalgische wijze, want hoewel hij zijn meeste albums met andere bands in de jaren ’90 maakte, is daar niets van te merken.

49 Swimming Pools klinkt eerder als een getemperde, folky Arcade Fire met een singer-songwriterkarakter. Het debuutalbum Triumphs and Disasters, Rewards and Fairytales kent ook enkele raakvlakken met het recente Musée Mecanique en Avi Buffalo. De Franse aanpak van indiefolk pop en rock is enigszins herkenbaar in Tazio & Boy, The Delano Orchestra en Cocoon. Soms komt er bij 49 Swimming Pools een bitterzoet electropoprandje bovendrijven vaak ingeluid door electronische beats. De muziek wordt afwisselend opgevuld door opmerkelijke muzikale accenten of ontwikkelingen waarin allerhande invloeden kunnen terugkomen. Dan kan de band zelfs behoorlijk stevig klinken of plotseling een totaal ander instrumentarium naar voren laat komen. Dat maakt dat Triumphs and Disasters, Rewards and Fairytales een spannende luisterervaring biedt en haast een uur lang blijft boeien. Deze concentratie op het album zelf betekent tegelijkertijd dat er slechts een handvol songs zijn die geheel op eigen benen een bijzonder moment creëren. The Goodbye Song en The Devil Says zijn daar voorbeelden van. 49 Swimming Pools zal geen aardverschuiving veroorzaken, maar is zeker geen niemendallerige plaat.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.