Punch Brothers - Antifogmatic

>> zaterdag 3 juli 2010

Vaak schaamteloos onder de country te vinden, is deze plaatsing wel een zeer platte weergave van het uitzonderlijke vermogen van Punch Brothers. Mede om die reden is hun debuut mij tot nog toe onbekend gebleven, maar Antifogmatic, geproduceerd door de opvallende Jon Brion, gaat daar zeker verandering in brengen. Geen wonder dat hun platen worden uitgebracht op het kwaliteitslabel Nonesuch dat ook bekend staat om zijn vooruitstrevendheid.

Antifogmatic laat een gezelschap horen dat zeker zijn americana roots niet verbergt, maar daar bijzondere kunststukken mee ten gehore brengt. Punch Brothers speelt en componeert als een uiterst begeesterd kamerensemble. Compositie is van enorm belang ondanks dat er nog altijd voornamelijk liedjes ontstaan. Een sterke visie buigt springerige ritmes om in complexe samenklanken en verzachtende harmoniën. De technische beheersing van de groep ligt op torenhoog niveau. Mede daarom is Antifogmatic een album dat alleen maar beter wordt naarmate je het beter leert kennen. Het is een waar plezier om dieper in de songs te kruipen en telkens nieuwe patronen te ontdekken. De dynamische performance is daarnaast meeslepend en aanstekelijk. Tenslotte blijken de songs weliswaar veelal uit liefdesverhalen te bestaan, maar deze zijn tenminste atypisch te noemen door hun originele invalshoeken. Het hele plaatje klopt. Punch Brothers komt wel met waardevol vergelijkingsmateriaal in bijvoorbeeld Abigail Washburn, Ben Sollee, Andrew Bird, Zapp String Quartet, Mara Carlyle en The Miserable Rich, hetgeen in het totaal niet afdoet aan de oorspronkelijkheid van de creaties. Dergelijke mogelijke medestanders kunnen ook alleen maar een fijne opsteker zijn.

Zelfs wie geheel geen voorliefde voor traditionele of moderne americana heeft, zal de grote gave van Punch Brothers inzien. Zij zelf laten zich in ieder geval slechts door stijlen inspireren en zeker niet beperken. Antifogmatic is zonder reserveringen een geniale plaat die ik zelfs met een gerust, doch voorzichtig hart een meesterwerkje durf te noemen. Wat kunnen deze mannen musiceren!

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.