Katalin Varga, van Peter Strickland

>> zaterdag 3 juli 2010

Jarenlang probeerde Peter Strickland het via de officiële kanalen, maar het lukte hem maar niet voet aan de grond te krijgen voor het maken van zijn eigen film. Daarom nam hij uiteindelijke het heft in eigen hand met hulp van een erfenis en startte het project Katalin Varga. Daarvoor toog hij naar het voornamelijk door Hongaren bewoonde Transylvanië in Roemenië. In het verhaal wordt Katalin Varga door haar man met haar zoon verstoten als die erachter komt dat zijn zoon niet de zijne is. Órban is verwekt in een verkrachting. Katalin gaat vervolgens met haar onwetende zoon op weg om zich te wreken op de schuldenaars. Wat ze aantreft blijkt echter niet wat ze verwachtte en de onvermijdelijke wraak loopt geheel anders dan gepland.

Hoewel de film een gemoedelijk verloop heeft, zit het venijn in de stiltes die een wrang einde inleiden. Katalin Varga heeft een zeer beklemmende sfeer die veelal puur visueel wordt opgeroepen. Een serie van shots die de diepte van het perspectief veranderen bepalen grotendeels het metrum. Katalin Varga is het bewijs dat een volledig onafhankelijk gemaakte film zeer goed kan uitpakken en is een uitstekend begin voor Peter Strickland.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.