Pattern is Movement - All Together

>> maandag 5 juli 2010

All Together is een album uit de relatief oude doos. Het stamt uit 2008 en is gedurende zijn bestaan bij ons grotendeels onzichtbaar gebleven. Er zijn twee opmerkelijke dingen aan de band. Namelijk, in 2008 werd Pattern is Movement tot de beste ‘bear band’ uitgeroepen. Ten tweede hun stijl.

Pattern is Movement bestaat in essentie uit slechts twee man: Andrew Thiboldeaux en Chris Ward. Daarnaast zijn er een handvol gastrollen. Ondanks de beperkte bezetting heeft Pattern is Movement een zeer vol en rond geluid. Daarin valt ten eerste de overheersende rol voor percussie en vocalen op. Naast traditionele percussie worden ook andere instrumenten regelmatig op percussieve wijze bespeeld. Vervolgens bestaat een belangrijke troef van de band uit hun songstructuren. De vocale en instrumentale lagen werken van sterk ritmische segmenten naar meeslepende omslagen in prachtige lyrische harmonieën. Dat is een combinatie die gedurende de hele plaat niet gaat vervelen. Integendeel, All Together weet in de tien songs die het bevat steeds verder te fascineren. Namen als The Dodos en Vampire Weekend kunnen hier naast een avantgardistische grootheid als Radiohead worden genoemd als typering. Tegelijkertijd is de licht experimentele inslag en de bij vlagen excentrische bezetting van voldoende complexiteit om ook te knipogen naar bijvoorbeeld Department of Eagles. Desondanks wordt All Together vooral gekenmerkt door een stevige, stuwende kracht ingegeven door de stampende percussie en geluidsmuren. Het is dus daarbinnen dat de mooie muzikale momenten elkaar opvolgen. Stijl of geaardheid, beide redenen zijn meer dan afdoende om dit bijzondere plaatje te gaan ontdekken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.