Uzi & Ari - Headworms

>> woensdag 27 augustus 2008

Nieuwe tijden vragen om nieuwe geluiden. Geestelijk vader van Uzi & Ari, Ben Shepard, heeft op Headworms duidelijk een ander effect beoogd dan op het vorige album, It is Freezing Out. Debet daaraan zijn de grotere rollen voor ritmische hooks, syncopatische percussie en de zenuwachtig stuiterende, dwarse drummachines. Het geeft de songs een kracht en urgentie die hiervoor veel meer op de achtergrond bleef. Dat doet echter niet af aan het feit dat ook de zachte kanten van de composities gebleven zijn. Niet alleen Ben’s onvaste stem, maar vooral in combinatie met een zweverige piano, etherische strijkers en de heldere pingels van het glockenspiel resoneren de songs heerlijk in het hoofd. Die mentale ganggraverij heeft directe verwantschap met de titel. Uzi & Ari openen constant een ander venster, een nieuw perspectief, een fris landschap. De muziek is verder vervolmaakt en kiest zelfverzekerder een richting. Het talent om op vernieuwende wijze invulling te geven aan het muzikale spectrum van elektropop en folktronica, hebben ze gemeen met Adem en Ticonderoga. Hoewel liefhebbers van Radiohead, Grandaddy en Aaron ook zeker aan hun trekken zullen komen. Op Headworms lijkt Ben Shepard zijn hoofd naar de hemel gewend te hebben om een diepe verkenning van de ziel te kunnen beginnen. Tegen verwachting in, maakt dat de sfeer niet zwaarmoedig. De beats zijn zelfs vrolijk en de hoopvolle articulaties werken op het fysiek. In symfonische harmonieën tot eenzame melodieën suggereert Uzi & Ari altijd de aanwezigheid van een groter wezen. Dat maakt ons klein, maar het album goddelijk mooi.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.