The Bothersome Man, van Jens Lien

>> zondag 17 augustus 2008

Scandinavische films hebben, net als de popmuziek, in mijn ogen vaak iets bijzonders. Zo-ook deze zwartgallige film van Noorse regisseur Jens Lien. De stijl heeft zowel qua toonzetting als enscenering verwantschap met het werk van Anders Thomas Jensen. Daarnaast demonstreert de film veel gevoel voor het magisch realisme in de gedetailleerde, lege beelden, dat bekend kan zijn van Christoffer Boe. De komedie draait om een man die op een geheimzinnige en desolate, geïsoleerde plek een volledig nieuw leven krijgt aangemeten. Hoewel het verhaal ook zonder connotaties op een intrigerende manier onderhoudend is, kan de film gezien worden als een politiek pamflet. Waar de hoofdpersoon, Andreas, in terechtkomt, is een wereld die lijkt uit te drukken hoe het had kunnen zijn als het communisme succesvoller geweest was. Er is een verhulde, totalitaire en alziende macht, die de volledige orde in de stad beheerst. Ondanks enkele stille tekenen van verzet, lijken de inwoners zich ernaar te schikken. In eerste instantie krijgt Andreas alles wat hij zich maar kan wensen, zonder noemenswaardige tegenprestatie. Dan wordt langzaamaan de hel van gemiddeldes, tevredenheid en het eeuwige compromis duidelijk en is er alleen nog maar een directe aanleiding nodig om Andreas de orde te laten verstoren. Welke samenleving hier op de hak genomen wordt, is subtiel aan de kijker overgelaten. Afhankelijk van een visie van Andreas als martelaar of antiheld, kan je positie bepaald worden. Toch lijkt Jens Lien hier de proactieve laatdunkendheid te prefereren boven conformistische onverschilligheid. En wie neemt het hem kwalijk? The Brothersome Man is een bijzonder fraaie en intelligente parodie op de samenleving.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.