Khale - Sleepworks

>> woensdag 27 augustus 2008

Kael Smith begon twee jaar terug een solo album te schrijven dat een kale, minimale singer-songwriter plaat moest worden. Toen hij echter een aantal songs had klaarliggen vroeg hij de gitarist van Blusom, Jme White, of hij de songs kon re-mixen. Dat was een gouden greep. Niet veel later stonden ze samen alsnog in de studio en werd Khale gevormd. Halverwege voegde zich daar nog derde bandlid Matt Herron bij. Een begiftigd collectief, een serie bijzondere composities in handen, was een feit. Sleepworks is een meesterlijk album dat zich op het scheidsvlak van soundscapes, ambient en pop begeeft. Met enige moeite kan het vergeleken worden met The Notwist zonder scherpe randjes en puntigheid, maar beter nog een combinatie van labelgenoten Uzi & Ari en soundscapers The White Birch, Anti Atlas of Doveman. De tien elektronisch gefundeerde dromen hechten zich algauw aan de luisteraar. De invulling start vrijwel altijd met minimalistische melodieën, maar uiteindelijk voegen zich daaraan allerlei muzikale gebeurtenissen toe. De chaotische structuren die dan ontstaan spelen estafette met het gehoor en worden haast meditatief. Dit effect wordt nogeens versterkt door de poëtische teksten. De ontspannen sfeer die door je speaker de kamer in zweeft, pakt alles in wollige warmte. Er mag dan hard gewerkt zijn aan dit album, men zal er zacht op slapen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.