Tim Christensen - Superior

>> woensdag 30 december 2009

De Deense singer-songwriter Tim Christensen brengt met Superior zijn derde soloplaat uit. Voordat hij solo het podium beklom, speelde hij met de formatie Dizzy Mizz Lizzy. Tussen de tijd dat het laatste album ons bereikte en het huidige zitten maar liefst zes jaren. We waren de goede man dus even uit het oog verloren, maar het lijkt erop dat Superior momenteel menig jaarlijstje bestormt. De redenen daarvoor worden al gauw duidelijk als je Superior aan je speler toevertrouwt.

De plotse overgang tussen het rustige openingsnummer One of these Days en het explosieve Hard to Make You Mine geeft een geweldige ouverture aan een schitterende plaat van een rasechte moderne troubadour. Dergelijke rocky omslagen kenmerken de vele volgelingen van grootheid Jeff Buckley. Maak echter niet de vergissing om daarmee een verdere vergelijking te starten; collegae als Ben Christophers en Jeremy Larson zijn dan evengoed te noemen. Er zijn onverholen jaren ’80 en ’90 invloeden aanwezig die Tim Christensen’s stijl kleuren, zoals erg duidelijk blijkt in India. Geniet daarnaast bijvoorbeeld van de fantastisch, classicistische liefdesballade Wonder of Wonders die als een dromerig, sussend slaaplied te beluisteren is. Tim heeft een heldere tenor die met prachtige flexibiliteit de mooi verzorgde melodieën omwindt. Bovendien zijn de teksten met een plezierige lyriek geschreven.

Superior is een album dat de vormfactor van het popliedje zo goed bespeelt dat perfectie constant nabij ligt. Daarbij moet je niet op zoek gaan naar vernieuwende originaliteit, maar zoek je die in het reeds aanwezige talent. Tim Christensen heeft daar terdege kennis van genomen en zich de kunsten van zijn eigen kunnen meester gemaakt. Dat levert een overweldigend goed popalbum op dat de tand des tijds zonder problemen moet kunnen doorstaan. Ook overgeleverd aan een massapubliek of de radio zou de oorspronkelijkheid van zijn oprechte songs fier overeind moeten blijven. Het is maar weinigen gegeven muziek te maken die beide kanten van het spectrum van liefhebbers weet de bedienen. Laten we hopen dat een volgende plaat van deze compromisloze singer-songwriter niet nogmaals zes jaren op zich laat wachten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.