Chop Shop, van Ramin Bahrani

>> woensdag 30 december 2009

Regisseur Ramin Bahrani wordt al enige tijd getipt als één van de nieuwe, grote regisseurs van de VS. Zijn vorige film, Man Push Cart, kreeg de nodige erkenning. Bahrani bedient zich van een documentaireachtige stijl die goed past bij de desolate onderwerpen in het moderne grootstedelijke leven die hij kiest. Man Push Cart kende een afstandelijke registratie en een mager verhaal, waardoor de film zich voortsleepte bij gebrek aan dynamiek. Desondanks bleef het een indrukwekkende prent. In Chop Shop focust Bahrani op het leven van de twaalfjarige Alejandro op een autokerkhof aan de randen van Queens, New York. Ondanks zijn treurniswekkende bestaan, weet Alejandro met jeugdige, naïeve ambitie zijn leven betekenis te geven en neemt het daarbij ook nog op voor zijn oudere zus. In een wereld waar wetten en regels weinig bepalen, begrenst illegaliteit de mogelijkheden van levensonderhoud niet. Ook Chop Shop is in sobere stijl gefilmd, maar is narratief duidelijker ontwikkeld dan Man Push Cart. Daardoor weet de film de kijker beter aan zich te binden. De uitzichtloze setting krijgt tegenwicht van positieve aspecten. Uiteindelijk blijken deze opklaringen niet opgewassen tegen de eindeloze cirkel van tegenslagen in deze ongekende kant van de gezichtsbepalende wereldstad New York.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.