The Unthanks - Here's the Tender Coming

>> zondag 27 december 2009

Een groep als The Unthanks lijkt wellicht atypisch voor Nieuwe Geluiden. In principe betreft het een traditionele folkformatie, maar dat blijkt slechts uiterlijke schijn. Hoofdlid Rachel Unthank opereerde tot voor kort onder de naam Rachel Unthank & the Winterset en werd met hun album The Bairns genomineerd voor de prestigieuze Engelse Mercury Music Prize. Dat had waarschijnlijk niet gebeurd als hun muziek alleen aan traditionele folk zou appelleren. Here’s the Tender Coming is een album gevuld met traditionele composities. De interpretaties daarvan die The Unthanks spelen zijn echter indrukwekkend verregaand. Hoewel de basismelodieën goed herkenbaar blijven, zijn de arrangementen alles behalve standaard. Rachel’s stem leent zich goed voor traditionele klanken, maar de songs op Here’s the Tender Coming klinken totaal nieuw. Naast alle vormen van nu-folk, freakfolk en folktronics, is de aanpak van The Unthanks een schitterende onverwachtse oase van zuiverheid. Met het grootste respect vormen ze ouderwetse klanken om in frisse moderne composities die bovendien zeer sfeervol en toegankelijk zijn. De celtic cadans vloeit goed samen met cinematografische klassieke harmonieën en licht jazzy ritmes. Naast die invloeden laten ook pop en scheuten van alle hedendaagse folkinvloeden van zich horen. Zo kan The Unthanks soms haast klinken als de complexe geluidsmuren van Sufjan Stevens. Vergelijkingen met andere originele folkavonturiers met experimenteel akoestische inslag blijven gelden. Zo zijn Lisa Knapp, Amiina, Ben Sollee en Abigail Washburn te noemen. Here’s the Tender Coming is subtiel gecomponeerd en begeesterd uitgevoerd; een waar genot om naar te luisteren voor een onverwacht breed publiek.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.