FrYars - Dark Young Hearts

>> zondag 27 december 2009

Eindelijk weer eens een indiebandje met een knisperend vers geluid. Natuurlijk komt dat geluid uit de Engelse hoofdstad en is het gevormd door het extreem handig reformeren van een grote hoeveelheid invloeden. Daarmee past dit debuut van FrYars prima tussen de pakkende debuutplaten van bijvoorbeeld The Hoosiers en Franz Ferdinand. Daarnaast zetten hints van excentriekelingen als The Tiny, Badly Drawn Boy en Beck de toon. Er is echter meer gelijkenis met die laatste twee, want FrYars is tegen verwachting in eigenlijk geen band, maar singer-songwriter Ben Garrett.

Natuurlijk laat dit talent zich omringen met een band voor de volle expositie van zijn geluid. Tezamen klinken de opvallende, tegendraadse songs een stuk interessanter dan, pak ‘m beet, Kaiser Chiefs en consorten. De mogelijkheid van die vergelijking toont echter wel aan hoe lekker, soepel en toegankelijk het album Dark Young Hearts is. FrYars heeft een geluid dat wordt gevoed door speelse, ritmische lijnen die regelmatig zijn samengesteld uit rare geluiden. Daarin smelten techno- en electropopeffecten samen. Enkele malen is er sprake van een fijne, nostalgische diepgang, die dan doet denken aan een relatief vrolijke versie van het jaren ’80 geïnspireerde Grand National. In dit zonnig aandoende, uiterst aanstekelijke muzikale pakketje zitten slimme songteksten verpakt. Deze schijnbaar zorgeloze aantrekkingskracht verbloemt enigszins de donkere thema’s die worden aangesneden, hetgeen Dark Young Hearts ook een goede winterplaat maakt. Die thema’s worden sterk gedragen door Ben’s ietwat zwaarwichtige stem, die mijns inziens prima kan wedijveren met Editors en Depeche Mode. De vocale dynamiek versterkt overigens ook de grillige ondertoon door zo af en toe een pleziergi vreemde falsetto toon te laten schallen. Uiteindelijk is het grootse, spookachtig najagende Morning een perfecte afsluiter van het voortvarende album. Ben Garrett, ofwel FrYars en band, zullen in de toekomst nog menig hoofd laten draaien.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.