Musée Mécanique - Hold This Ghost

>> zaterdag 27 februari 2010

Een warme hedendaagse nostalgie is de voedingsbodem voor dit knappe debuutalbum van Musée Mécanique uit Portland. Bij het horen van Portland gaan al gauw alarmbellen af, omdat het de thuishaven is van menige excentrieke, eclectische popband. Musée Mécanique blijkt echter van geheel andere orde. Er heerst een elusieve rust op het album die uiterst fijnzinnig en smaakvol wordt opgevuld met een melodieus scala aan ouderwetse instrumenten. Elektronische versterking wordt op polijstende wijze gebruikt in combinatie met diverse zowel sprankelende als wollige akoestische klanken.

De naam Musée Mécanique vindt zijn oorsprong in het gelijknamige museum in San Fransisco. Precies zoals het museum een technische wildernis gladstrijkt, lijkt de band hun songs vorm te geven. Een dun lijntje fragile vocalen houdt constant de aandacht op de rode draad. De veelheid aan middelen wordt daarom nooit overweldigend, maar blijft, zoals bijvoorbeeld Beach House dat weet te doen, gemakkelijk ontspannen en creatief gedecideerd. Hold This Ghost doet een klein beetje denken aan spooksprookjes van Ghost Trucker’s debuut met een vleugje harmonische romantiek van Mara Carlyle en een dromerige atmosfeer die het verontrustende nostalgisch futurisme van de film Delicatessen vredig had kunnen doen lijken. Hold This Ghost is een speciale collectie luisterliedjes met de ingetogen schittering veroorzaakt door een scherp oor voor detail. In die zin kan ook het Amsterdamse Dita Parlo ter vergelijking worden genoemd.

Musée Mécanique brengt om iedere hoek subtiel een nieuwe verrassing en voorkomt een bepaald genrekarakter. De eenvoud waarmee de songs aan het album lijken te zijn toevertrouwd, is onbetwist het resultaat van de muzikale vriendschap waarin bandleiders Sean Ogilvie en Micah Rabwin zich sinds in jeugd in onderdompelen. Folk, (elektro)pop en alt country bekleden roulerende hoofdrollen in de nauwkeurige balans. Het duo voelt elkaar feilloos aan en dit zorgt voor een memorabele luisterervaring die een serene uitwerking heeft op de zwelgende toehoorder. Hold This Ghost is geen album dat opschudding veroorzaakt, maar voegt zich wel onmiddellijk tussen persoonlijke favorieten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.