Baby Dee - A Book of Songs for Anne Marie

>> vrijdag 26 februari 2010

Baby Dee is een muzikaal multitalent. Niet alleen brengt ze al tien jaar singer-songwriter platen van constante stijl en kwaliteit uit, ze speelt daarop ook voortreffelijk harp, piano en accordeon. Stilistisch valt haast niet zonder aan Antony and the Johnsons te denken naar Baby Dee te luisteren. Het is opvallend dat zowel Antony als Baby Dee zijn terug te voeren op een verleden met de Britse band Current 93. Ondanks de reeds zes releases op haar naam heeft ze altijd minder in de belangstelling gestaan dan de onwaarschijnlijke publiekslieveling Antony Heggarty. Luisterend naar haar platen is dat begrijpelijk, maar niet te vergoelijken. Antony bereikte een groot publiek door steun en samenwerkingen met grote namen, terwijl Baby Dee veel meer geïsoleerd opereert. Eerder produceerde ze ook haar albums zelf. Dat is op A Book of Songs for Anne Marie niet het geval. Haar androgyne geluid is ongetwijfeld het resultaat van haar transseksuele geaardheid. Het past ook in het excentrieke beeld dat referentiemateriaal biedt, zoals werk van Marc Almond & Michael Cashmore, Antony and the Johnsons en in mindere mate Scott Matthew. Ze werkte eerder ook samen met Antony en toerde met Marc Almond en The Dresden Dolls.

In de basis zijn haar songs eenvoudig en kennen een sobere bezetting. Slechts in de details vinden andere instrumenten hun weg naar een vergrotend dramatisch effect. Dit versterkt slechts het ietwat theatrale narratief dat in haar stem besloten ligt. Ondanks haar Amerikaanse afkomst doet haar muziek meer dan eens denken aan klassiek klinkende bewerkingen van traditionele Britse liederen. Dat neemt niet weg dat de klassiek aandoende, akoestische aanpak juist gemakkelijk aansluit bij de ontwikkelingen in de alternatieve folk en pop van de eenentwintigste eeuw. A Book of Songs for Anne Marie is wederom een mooie en zachtaardige plaat met gevoelige songs die een introspectief karakter lijken te hebben. De pure bezetting en het fijnzinnig spel van de sobere arrangementen geven ook dit album de kenmerkende captiverende intimiteit mee die knap tegenwicht geeft aan band en bombast van stijlverwant Antony Heggarty.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.