Stateless - Stateless

>> woensdag 20 februari 2008

Deze nu nog onbekende band uit Leeds zou wel eens een grote toekomst tegemoet kunnen gaan. Hun titelloze debuut heeft lang op zich laten wachten (ik was de band al tijden op het spoor), maar is dat zeker waard. Zelden klonk een volgeling van het Coldplay succes zo fris en overtuigend. Toch vind ik dat de epische poprock ballads van Stateless meer aansluiting vinden bij de piano van Keane, het dramatische van Thirteen Senses of Cloudmachine en de rijke composities van South. Zonder gebruik van gitaren, brengt de band ons een origineel geluid waarin drums, keys, en uitgesponnen elektronica een grote rol spelen. Hoewel het duidelijk is waar de mosterd gehaald wordt, is het vernieuwende dat ze goed geluisterd hebben naar de dance en op originele wijze deze invloeden hebben verwerkt in een toegankelijk popgeluid. Het algemene karakter van het album is iets steviger dan van bands in dit genre verwacht kan worden. Zanger Chris James kan een enorme keel opzetten, wat grotendeels zeer goed werkt met de nummers, maar soms ook de grenzen van zijn kunnen bereikt. Het nummer Bloodstream weet zich bijzonder krachtig onderhuids te nestelen, zoals de teksten al doen vermoeden, en vervolgens hoop je alleen maar dat het daar nog dagen blijft zitten. Bovendien heeft het album een lange houdbaarheid. De nummers weten je iedere speelbeurt weer te boeien. Daarmee heeft Stateless een streepje voor op genregenoten en één van de beste debuten van 2007 afgeleverd.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.