One Day International - Blackbird

>> zondag 12 oktober 2008

Al zeker een jaar geleden viel mijn oog op deze Ierse band. Niet omdat ze het toonbeeld zijn van vernieuwing en originaliteit, maar omdat ze simpelweg zonder uitzondering geweldige indiepopliedjes schrijven. Hun geluid ligt in het verlengde van Thirteen Senses, As Tall As Lions en landgenoten Leya met een stevige nadruk op subtiele pianopartijen en toegankelijke melodieën. Toch weten ze zich met de vaste cello, blazers en kenmerkend jazzy melodrama te onderscheiden, waarbij vooral opvalt dat ondanks alles er beduidend ingetogen gewerkt wordt ten opzichte van genregenoten. Daarbij kan het gevoel je niet ontgaan dat de klanken van de band onlosmakelijk met het sentiment van hun thuisland verbonden lijken te zijn, geaccentueerd in een wiegende dynamiek. Iedere noot is perfectionistisch geplaatst en leidt een eigen charismatisch leven in de composities. Al even zorgvuldig en spaarzaam wordt er met teksten omgesprongen. One Day International is een hecht ensemble van zeer getalenteerde muzikanten, zeker als je bedenkt dat ze slechts een jaar samen schrijven en spelen. Herhaaldelijk bewijzen ze dat met simpele middelen de mooiste nummers geschreven kunnen worden. Ze stralen door hun integere muzikaliteit. Ondanks het rijke productiewerk van Brian Crosby hebben de songs nergens aan helderheid ingeboet. Blackbird lokt je in een muzikale wereld om je drie kwartier later uit te spuwen, enigszins verdwaasd, vervuld van schoonheid.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.