Mist - Period

>> woensdag 8 oktober 2008

Het waren roerige tijden voor het Amsterdamse Mist. Verspreid over een jaar werden losse mp3’s gratis downloadbaar op het web gezet als het project Mist:Period. Het kon echter niet uitblijven dat uiteindelijk een echte plaat zou volgen. Ondertussen hadden enkele bandleden Mist verlaten voor andere wegen, zoals het succesvolle soloavontuur van Arthur Adam en zijn over-the-top-band The New. Ook leadzanger Rick Treffers bracht nog een Nederlandstalige soloplaat uit. Period slaat duidelijk een gat in de ontwikkeling van het romantische, soundscape-achtige debuut We Should Have Been Stars en de gelaagde, elektra-akoestische opvolger Bye Bye. Period kent aan de ene kant een vrolijkere, nostalgische sfeer, terwijl aan de andere kant de kenmerkende, lichtvoetige ondertoon van herfstige melancholie niet achterwege blijft. Wat echter vooral opvalt is de pregnantere rol voor elektronica, die zorgt voor scherpe en expressieve vervormingen. De intieme, lo-fi breekbaarheid heeft plaatsgemaakt voor stuwkracht. Mist wordt soms versterkt door de vocalen van Lydia Wever (Brown Feather Sparrow), Marijn Wijnands (Ma Rain) en anderen. De prettige ontspannen basis van de oude Mist is vervangen voor een gevarieerd popgeluid met tastbare spanning. Het zal voor de kenners zeker wennen zijn. Hoewel ik de variatie en spanning kan waarderen, was de opake deken van mistigheid voorheen een aangenamer haven. Mist zal in het najaar met een nieuwe bezetting ook weer optreden.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.