Liam Finn - I'll Be Lightning

>> donderdag 9 oktober 2008

In navolging van zijn vader volgde Nieuw-Zeelander Liam Finn het muzikale pad, dat hem via Crowded House tot zijn soloproject leidde. I’ll Be Lightning heeft al successen behaald in Australië en de USA. Zijn eclectische stijl is vluchtig gebaseerd op de singer-songwriters uit de jaren ’60, maar in een heel andere vorm gegoten die raakt aan veel hedendaagse indie. De zware beatsectie in de opener is moeilijk te negeren. Daardoor krijgt het nummer een kenmerkend, penetrant ritme, waarop de melodie mnemotechnisch blijft hangen. Soms verdwijnen de songs naar de achtergrond, waarbij het een fijn, bultig klanktapijt vormt. I’ll Be Lightning gaat van fluisterende, introverte vocalen tot een gospelachtig anthem in het prachtige Gather to the Chapel, dat qua structuur een beetje aan Winterpills doet denken. De algemene trend is in het begin wat chaotischer. Ware het niet dat de zweverige koortjes langere lijnen trekken, zou de muziek ook wat zenuwachtig kunnen overkomen. Aan de andere kant zorgt dit voor een steviger rockend randje dat een ander publiek aanspreekt. Middels het toepasselijke Lullaby wordt de structuur op het album gelijkmatiger en minder gruizig. Zo kent het album twee gezichten. Zowel op plaat als live heeft Liam de reputatie alles zelf te doen, wat ook een concert een aanrader maakt.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.