Ticonderoga - Ticonderoga

>> zondag 20 juli 2008

De bijzondere naam van de band, Ticonderoga, doet al vermoeden dat het hier geen doorsnee muziek betreft. Deze verwachting wordt meer dan waargemaakt. Ticonderoga komt uit het Mohawk en refereert aan een plek waar twee waterwegen samenkomen. Ook is het een plaats in de staat New York waar een fort gelegen is dat een belangrijke functie had in de Franse en Indiaanse oorlogen alsook de Amerikaanse revolutie. Het label, 54o 40’ or fight heeft al een even historische connotatie. De heren van Ticonderoga maken kamerpop die veranderlijk op zoek is naar vernieuwende invalshoeken voor het format van de indiepopsong. De dynamische opnames van hun veellagige, excentrieke composities komen het best tot hun recht in rustige, intieme settings. Neem er de tijd voor en het zal zich rijkelijk terugbelonen. De algemene sfeer is loom en transparant, ritmisch en rijk, maar niet te vol. Ondanks de wat ijle vocalen klinken ze direct en krachtig. Er wordt gebruik gemaakt van uitzonderlijke combinaties en klanken, zo-ook het a-stereotypisch gebruik van strijkers, dat meer neigt naar modern klassiek dan zweverige poprock arrangementen. Hun creativiteit is onconventioneel en niet aan grenzen gebonden. Ze behoeden zich echter voor onnodig geëxperimenteer waarmee de connectie met de compositie verloren zou gaan. Doorgaans houden ze de songs compact, waardoor de innovativiteit dus vooral plaatsvindt in het zorgvuldig gebruik van eigenzinnige elementen. De opbouw werkt ritmisch en emotief naar aansprekende melodische popsongs. Het resultaat klinkt totaal anders dan gebruikelijk, zij het vaak nog formatief. De meeste songs zijn afzonderlijk prima te beluisteren, maar het maximale effect wordt toch behaald met beluistering van hat album. Uniek is het zeker, hoewel het voor echte kenners afwisselend te vergelijken is met acts als Hood, Uzi & Ari, Timesbold, Adem en Sweet Billy Pilgrim. Stuk voor stuk voorvechters van nieuwe muzikale vormen, die bereid zijn potten te breken om daarmee op de voorgrond te treden. Dergelijke prestatie dwingt respect en aandacht af. Ticonderoga’s talent beslecht de strijd voor hen, de vraag is of de luisteraar zich aan de juiste zijde schaart.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.