Brendan James - The Day is Brave

>> donderdag 17 juli 2008

Deze man heeft een gouden strot en weet hem te gebruiken. Het vergde het aanraden van een muziekdocent voordat hij dat zelf ook volledig begon te waarderen. Niet alleen begon hij meer te zingen, maar ook liedjes te schrijven. Daarbij leerde hij piano te spelen ondermeer door te oefenen in hotel ballrooms, die hij stiekem binnenging. Via een demo raakte Carly Simon danig onder de indruk van het zang- en schrijftalent. Niet veel later zat hij bij Capitol Recordings en toen dat over de kop ging begon hij zelf opnames te maken met zijn gouden handdruk. Hij verbond zich met producer Mikal Blue (o.a. Colbie Caillat) en begon te spelen (o.a. met Corinne Bailey Rae en Joss Stone). Zijn eerste EP, The Ballroom Break-In, was al zeer succesvol in de alternatieve charts. Dat plaveidde de weg voor debuutplaat The Is Brave. Brendan werkt volgens een klassieke singer-songwriter methode. Dat is te horen in zijn eerlijke en oprechte ballads, alsook in het geluid. Het resultaat ligt in het verlengde van bekende namen als John Mayer, James Blunt en James Morrison, maar klinkt vaak volwassener en volwaardiger dan de zoetheid van de laatste twee. Wat mij betreft is het vooral verwant aan de recente platen van Jeremy Larsson (zonder rauwe uitspattingen) en Greg Laswell. Zeer origineel is het dus niet, hoewel dat geen enkele smet mag zijn op deze heerlijke plaat. Brendan wilde zijn album zo natuurlijk en onaangetast mogelijk laten klinken. Dat is gedeeltelijk gelukt. Vooral de vocalen komen fantastisch tot hun recht en weten te raken. Daarom is het opmerkelijk dat Brendan niet heeft aangestuurd op een kalere productie, waardoor zijn songschrijverschap nog puurder zou zijn gebleven. Het blijft echter een geweldig debuut, waar velen alleen van kunnen dromen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.