Sigur Rós - Með suð í eyrum við spilum endalaust

>> donderdag 10 juli 2008

Með suð í eyrum við spilum endalaust is in meerdere opzichten een stijlbreuk ten opzichte van het eerdere werk van dit onverwachte succesverhaal. Op dit album doen Engelstalige nummers voor het eerst hun intrede en ook is het album niet alleen in hun thuisland opgenomen. Als een productieve band betaamd, kwam dit album in recordtempo tot stand. Het componeren heeft met dit vijfde album een vrijere zwaai genomen. Dat betekent dat na alle topprestaties die de band al leverde dit album ook weer echt voor verrassingen zorgt. Dit is echter niet alleen de verdienste van de band zelf, daar ze ook gebruik maken van enkele zeer getalenteerde muzikale collectieven. Het eveneens IJslands kwartet Amiina heeft een bescheiden rol op het album, net als het London Sinfonietta en London Oratory Boy’s Choir die zorgen voor een werkelijk groots gebaar waar nodig. De invloeden van strijkkwartet Amiina zijn merkbaar. De bijzonder mooie plaat Kurr zal het grote publiek misschien ontgaan zijn, maar hun participatie op Með suð í eyrum við spilum endalaust spreekt boekdelen. Daarnaast zijn de vocalen van Jónsi zijn sterker en buigzamer dan ooit. Dat is ook nodig, want op relatief opgewekte wijze worden stevige ritmes naadloos de nummers ingeweven, waardoor een bijna opzwepende, in plaats van de gewoonlijk bezwerende, sfeer ontstaat. Toch wordt de klassieke pracht van de soundscapekunstenaars in deze ontwikkelingen niet vergeten, hoor de opening van Festival en Með suð í eyrum. Vooral de slotnummers hebben een pure, verstilde schoonheid die door het contrast extra belonend is. Het maakt dit album vooral spannender en gevarieerder. Wederom een goede plaat van genrebouwers en componisten Sigur Rós en hopelijk een definitieve carrièreslag voor Amiina.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.