Left with Pictures - Beyond our Means

>> donderdag 4 november 2010

Left with Pictures is een band uit Londen die een ‘picture perfect’ voorbeeld vormt van de hedendaagse folkscene in Engeland. Ze zijn al enige jaren actief een brachten in al enkele plaatjes uit, voordat de uiterst vriendelijk en plezierig gedijende EP Secretly beschikbaar werd op Organ Grinder Records. Inmiddels werkt de band al tien maanden lang aan een nieuwe plaat die in zijn geheel begin volgend jaar uitkomt. Wie zich inschrijft voor de mailing ontvangt dit jaar iedere maand een nieuwe song en de tien pareltjes die momenteel te horen zijn, beloven een heerlijk album. Redenen genoeg om een aantal woorden te wijden aan hun vorig jaar uitgebrachte album Beyond our Means.

Left with Pictures heeft een opvallend pure wijze van songschrijven. De ervaring daarvan wordt nog eens versterkt door de innemende, buigzame stem van voorman Stuart Barter. De akoestische bezetting, die zelden op uitbundige manier wordt gebruikt, maakt dat Left with Pictures wellicht onbedoeld gemakkelijk als kamerpop kan worden omschreven. Tegelijk blijven de songstructuren en de van eenvoud glimmende verhalen goed passen binnen de folk. Referentiepunten zijn dan ook met name te vinden in Brighton (de Willkommen Collective), waarvan met name The Miserable Rich en The Leisure Society. Gelukkig is de sfeer beduidend eigen, hetgeen ervoor zorgt dat Beyond our Means één van die platen is die tegelijkertijd bekend en toegankelijk klinkt, terwijl in feite de muzikale benadering vooral van deze tijd is. Left with Pictures begrijpt dat het schrijven van fijne liedjes geen specifieke tijdsgeest behoeft. De band laat zich geen enkel moment dwarsbomen door pretenties, experimenteerzucht of conformisme. De songs hebben stuk voor stuk een ad hoc spontaniteit die met voldoende overdenkingen en soberheid worden gespeeld, zodat subtiliteit tot hoofdlijn wordt verheven. Left with Pictures koestert een karakter dat een mooie combinatie van constanten en diversiteit herbergt. Gedurende de hele speelduur is er een prettige balans in de opeenvolging van de twaalf liedjes, die rustige en droeve emoties met gezellige vrolijkheid afwisselen.

Beyond our Means is een enorm fijne plaat. Het is haast onvoorstelbaar dat iemand een hekel aan deze muziek kan hebben. Zelfs diegenen die meer ruige uitbarstingen nodig hebben, zullen moeten onderkennen dat dit songschrijven is in een zeldzame klasse die bovendien met flair worden gebracht.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.