Matt Bauer - The Island Moved in the Storm

>> maandag 17 november 2008

The Island Moved in the Storm is een indrukwekkend album, niet in de laatste plaats door zijn achterliggende thematiek. De zestien liedjes op het album zijn geïnspireerd door de macabere vondst van dode jonge vrouw langs een landweg in Kentucky in 1968. De liedjes verhalen over deze vondst op bijzondere wijze vermengd met Matt’s eigen levensverhaal, waar ook de albumtitel zijn oorsprong vindt. Matt is een ingetogen folktroubadour. Zijn aangrijpende muziek lijkt bedrieglijk traditioneel door zijn akoestisch instrumentgebruik. Deze tijdloosheid verbergt echter een contemporaine inborst. De songstructuren zijn helemaal van deze tijd. Niet alleen in thematiek, maar ook in overtuigingskracht en muzikaal blijkt Matt Bauer een zielsverwant van Sufjan Stevens. Ook liefhebbers van Damien Rice kunnen hun hart ophalen. Hij weet als geen ander de schoonheid van het detail tot poëtische parels om te buigen. Deze schoonheid schittert door toedoen van Matt nog meer dan hijzelf. Kleine voorvallen in de natuur en het ouderlijk huis stonden model, met op de achtergrond de akelige werkelijkheid van een grotere wereld. Vergankelijkheid kwam zelden dichterbij. Het vonnis is onbeïnvloedbaar. Met vocale bijdragen van Alela Diane en Mairee Sioux en een rijk instrumentaal palet dat nergens overheerst, schept Matt een basale werkelijkheid die er altijd was, maar nooit opviel.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.