Jóhann Jóhannson - Fordlandia

>> maandag 3 november 2008

Forlandia is het nieuwe werk van de uitzonderlijke IJslandse componist Jóhann Jóhannson. De basisformule blijft vergelijkbaar. Jóhannson is een ware, visionaire kunstenaar die zijn werelden toevertrouwd aan het publiek middels een op het minimalisme gebaseerde stijl, waarin hij op kenmerkende wijze klassieke structuren met elektronische geluidstechnieken combineert. Heel langzaam zwelt het album aan in de lome minimalistische melodie van strijkers in het subtiele titelnummer. Vanaf dat moment laat het album je niet meer los. De vaak bijna meditatieve composities hechten zich aan je huid, totdat het tot diep in je zijn penetreert. Slepende ritmes en deiningen nestelen zich zowel in het gevoel als het fysiek functioneren. Met componisten uit film en klassieke muziek, zoals Max Richter, Yann Tiersen, Philip Glass en Olafur Arnalds, aan zijn zijde geschaard, lijkt deze huidige generatie componisten een missie te hebben. Hij ontdoet klassieke muziek van een stoffig imago. Gelukkig schaadt dit het zuivere karakter van hun eigen muzikaliteit niet. Ze spreken aan vanwege de combinatie van eigenzinnigheid met een fikse dosis lef om twee angstvallig gescheiden werelden met elkaar te laten versmelten. Jóhannsons muzikale taal wordt verstaan door liefhebbers van divers allooi, ondanks het feit dat zijn composities soms conceptueel en ontoegankelijk kunnen zijn. Voor Fordlandia geldt vooral dat het zijn reputatie verder consolideert. De composities zijn conventieschuw en slingeren van oncomfortabel tot ontroerend mooi.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.