Zapp String Quartet - 'Peculiar'

>> zaterdag 17 januari 2009

Zapp ontdekte ik ooit op TV-programma Vrije Geluiden en wist me moeiteloos te overtuigen van hun opmerkelijke talent. Sindsdien heeft de carrière van het kwartet een nog veel grotere vlucht genomen. Zapp wordt terecht geroemd om hun bijzondere techniek en uitdagend spel. Alleen al daarom is de titel, Peculiar, van dit album goed gekozen. Dit gevoel wordt nogeens versterkt door de adaptaties van jazzartiesten als gitarist John Scofield, componist Allan Gilliland, violist Mark Feldman en ex-Frank Zappa gitarist Mike Keneally. Voor ingewijden zal dit album dus gedeeltelijk een avontuurlijk feest der herkenning zijn. Kenners zullen beamen dat de stap van Zapp om met jazz in de weer te gaan een logisch vervolg is op hun oeuvre. De sfeer van improvisaties en de vooruitstrevende eigen composities van leden van de groep ademden die mogelijkheid. Het zijn ook vooral die composities van Oene van Geel en Jasper le Clerq die ook op deze plaat weer een wereld voor mij openen. De stormachtige spanning in de vaak ritmische werken zijn op zijn minst fascinerend. Dat vertaalt zich ook uitstekend naar optredens, die daardoor leuk zijn om naar te kijken. Het is misschien niet meer zo buitenissig, maar wanneer zag je voor het laatst iemand een viool als gitaar bespelen, dergelijk fel pizzicato of ‘strijkerspercussie’? Al deze stijlen weet dit uitzonderlijke en beroemde viertal naar zijn hand te zetten en te integreren in een ongeëvenaard geheel. Mis daarom dit album, maar ook hun optredens niet. Op 29 maart spelen ze in ieder geval in het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.