Aqualung - Words and Music

>> zondag 21 december 2008

Al drie albums lang is Aqualung een persoonlijke favoriet. Toch heeft zijn vorige album dit land niet eens gezien en volgens mij dreigt dat deze vierde plaat ook te overkomen. Voorheen gunde ik Aqualung graag een plekje naast namen als Coldplay, Radiohead en Keane, maar dan als singer-songwriter. Inmiddels hebben al deze bands duidelijk uit elkaar liggende paden gekozen en ook Aqualung lijkt met deze plaat een kleine omslag door te maken. Dit brengt zijn geluid plotseling ook in het verlengde van Bart Davenport en anderen. Al bij opening wordt dit duidelijk door de herinterpretatie van het eerder uitgebrachte 7 Keys. Van dergelijke herinterpretaties vinden we er nog enkelen terug op het album. Matt Hales (Aqualung) geeft zelf aan dat zijn vorige album Memory Man vooral met het hoofd geschreven is en dit huidige met het hart. Het is een reflectie op zijn vroege successen. Daardoor klinkt het zowel gerijpt als vooruitstrevend. De intieme, breekbare sfeer die zelfs op het electronica gedreven Memory Man nog overeind bleef, heeft plaats gemaakt voor fijne afwerking en zelfs een ingetogen euforie. Het geheel is gladgestreken, de ongepolijste jonge emoties van het eerste boet daarmee aan karakter in. Slip-Sliding Away (een cover van Paul Simon) valt ietwat uit te toon, maar geeft wel een inspiratiebron aan. Het oprechte songschrijven in spontane melodieën vormt nog altijd de basis. Words and Music is dus minder tegendraads en eccentriek. Nog altijd zal niet iedereen zijn stemgeluid kunnen waarderen, wel slaat dit album een brug naar eerder ongeraakt publiek met een iets toegankelijker geluid. Words and Music is een mooie antologie, een reflexieve ontwikkeling, een persoonlijk document, hoewel toch niet het originele album waar ik op gehoopt had.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.