XXY, van Lucía Puenzo

>> zaterdag 20 september 2008

Inmiddels heeft de Argentijnse cinema een reputatie van formaat. Deze terecht gelauwerde film van Lucía Puenzo stelt hermafroditisme centraal door te focussen op de morele dilemma’s, in plaats van alleen een theatrale, maatschappelijke xenofobie te tonen. De rode draad wordt niet alleen gevormd door sociale dramatiek, maar vooral door keuzes en de vraag of de keuzes werkelijk dan wel noodzakelijk zijn. Waarom zou je een keuze moeten maken tussen de twee kanten van de dualistische moraal van moderne tolerantie als je historisch onlosmakelijk verbonden bent met je symbiotische lichaam? Zonder een bedilzuchtig oordeel te vellen, vormt deze stille vertelling een boeiend, temporeel beeld waarin de interpretatie op intelligente wijze aan de toeschouwer wordt overgelaten. Zo behandelt de zeer mooie film ook een bredere ethische thematiek.

2 reacties:

Ludo 21-09-2008, 21:52  

moet 'm nog zien. maar wel benieuwd, dat meisje wat hier de hoofdrol speelt was ook al fascinerend in Glue. (emokid en z'n problemen in Patagonie of whatever)

Benjamin N. Vis 25-09-2008, 12:21  

Ik heb Glue nooit gezien, maar misschien is dat een aanrader na deze film. Ik houd zeker van Argentijnse/Zuid-Amerikaanse cinema. Het karakter van de meeste rolprenten doorgaans natuurlijk door de regisseur bepaald wordt. De actrice hoeft daar niet veel invloed op te hebben.

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.