Department of Eagles - In Ear Park

>> vrijdag 26 september 2008

Department of Eagles, een duo bestaand uit Fred Nicolaus en Daniel Rossen, bestaat al sinds 2000. Hun debuut The Cold Nose kon rekenen op enkele toegewijde fans en positieve kritieken, maar werd nooit breed gedragen. Een aantal jaar na het debuut van Department of Eagles begon Daniel ook te spelen in Grizzly Bear samen met zijn voormalige buur. Terwijl Fred een normale baan had, bleef hij muziek en ideeën uitwerken, wat hij opstuurde naar Daniel die doorgaans te druk was met touren. Mede daarom duurde het vijf jaar voordat er een nieuw Department of Eagles album klaar was. Weinigen zullen er echt op gewacht hebben en daarom komt deze magistrale plaat voor het merendeel als een totale verrassing. In Ear Park laat een geluid horen dat past in het rijtje eigenzinnige folkpophelden van dit jaar als Bon Iver, Bowerbirds, Fleet Foxes, The Dodos, Peter & the Wolf en The Walkmen. Zonder verblikken of verblozen zet het duo al deze memorabele prestaties nog eens op scherp en wedijvert ze in creativiteit en schoonheid. Het openingsnummer blijft als een consoliderend mantra van een sussend geweten nog dagen hangen. Subtiele modulaties in de arrangementen geven de anders relatief simpele melodieën magische spanning in krachtige orkestraties. Achtergrond vocalen brengen een ongrijpbare, mysterieuze sfeer in de songs die filmisch en nostalgisch aandoet. Alles gaat hand in hand met uitgekiende melancholie, waarbij het klussen aan excentrieke samples wel het beoogde effect bereikt, maar een onderschikte rol bedeeld krijgt in de algemene ervaring van deze muzikale pracht en praal. In Ear Park verslapt geen moment. Het album zindert na in alle toonaarden en krijgt direct onschatbare waarde.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.