The Uglysuit - The Uglysuit

>> dinsdag 30 september 2008

Zes vrienden uit Oklahoma zijn verantwoordelijk voor deze overtuigende en eerlijke band. Met een open blik op de muziek wereld hebben ze een zeer aangenaam debuut gemaakt. Het album is gevuld met fraai gedrapeerde, slepende melodieën met mooie versterkende herhalingen en een rustige uitstraling. Een warm en tegelijk gedistantieerd geluid van ruimtelijk, perspectivische gelaagdheid geeft het gevoel van een wollig, hoogpolig klanktapijt met rijke kleuren. Zelfs de salvo’s van elektrische gitaar krijgen een zachte, holle toon, die geruststellend werkt. Er ligt een nadruk op de instrumentale stukken die op psychedelisch gebied veel geschiedenis meetorsen zonder dat iets specifieks overheerst. Recursief galmende en golvende lijnen komen constant samen in een stuwende richting. Rijke pianopartijen rollen over ver strekkende vlaktes, waarin akkoorden en harmonieën melodiedragend zijn. De nummers zelf kennen een volkse toegankelijkheid met een vleugje lamentatie dat ombuigt in uitnodigende refreinen met een vrolijkere, lichtere toon. De structuur en dynamiek zitten vooral van binnen. Op onbewaakte momenten komen verrassend slimme muzikale lagen bloot te liggen. Naast al deze soundscape-achtige kwaliteiten, heeft The Uglysuit als indieband gelijkenis met My Architects, Travis en The Storys, maar dan voor een alternatiever publiek. Hun zweverige trekjes gaan nooit over in dromen en laten je realistisch, voldaan achter. Er zit een flinke drive achter de composities, zonder drammerig te worden. The Uglysuit is een erg fijne plaat, die echter bij voorbaat in de galerie van ondergewaardeerden lijkt te kunnen worden bijgezet. Laat je niet in verzoeking brengen en schrijf de band niet te makkelijk af.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.