People in Planes - Beyond the Horizon

>> zaterdag 6 september 2008

De zwaardere muziek is meestal niet aan mij besteed, maar zoals People In Planes debuteerde doet waarschijnlijk geen enkele band ze na. Dat schept extreme verwachtingen voor het vervolg en eigenlijk daagt ook gelijk het besef dat de originaliteit niet geëvenaard gaat worden. Het is in ieder geval vanaf het begin duidelijk dat de Welshmen op geen enkele wijze aan kracht hebben ingeboet. Ze willen gehoord worden en schuwen geen enkel middel om hard en direct binnen te komen. Alle sluizen zijn constant geopend; wat een gedrevenheid. Waar op het debuut ieder nummer een totaal ander karakter had op hetzelfde torenhoge niveau, is het geluid op Beyond the Horizon constanter. Dus geen stuiterende Red Hot Chili Peppersachtige uitstapjes meer, maar een stijl die in het verlengde ligt van Absenstar, Film School en Pineapple Thief, hoewel minder ruimtelijk dan deze laatste. De invloeden rollen dan ook niet meer zo over elkaar heen. Gelukkig is er ook nog genoeg herkenning. De opbouw van de songs komt bekend over, zo-ook het gebruik van gitaren, vooral in songs als Pretty Buildings. Toch is het allemaal wat minder catchy dan het overal boeiende debuut. Een basis van hard scheurende rock trekt de ritmische en groovy eigenaardigheden van eerder werk recht. Dat is echter juist de zwakheid van de plaat, die daardoor een minder avontuurlijke fanbase zal vormen. Alleen bij Flesh and Blood leeft de excentriciteit weer op. Beyond the Horizon is een erg goede plaat, maar zal altijd in de schaduw staan van As Far as the Eye Can See. De explosieve energie maakt echter veel goed.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.