Champion Kickboxer - Perforations

>> maandag 30 juni 2008

Perforations is een gedurfde plaat. Deze mannen uit Sheffield bieden een nieuwe kijk op het uitgemelkte indiepop genre met indiepop, jawel, maar van een soort die niet voor één gat te vangen is. Ze gebruiken onconventionele songstructuren en onverwachtse wendingen en harmonische combinaties. Op meerdere momenten weten ze erg catchy uit de hoek te komen. Hoewel ze instrumentaal hard van stapel lijken te lopen en stevig van leer trekken, is hun ware inborst erg vriendelijk. Hun eigenzinnige aanpak leidt echter wel tot erg fragmentarische songs. Als je daar die voorzichtige, iets zeurderige stem van de leadzanger bij optelt krijg je een geheel van wisselende kwaliteit. In ritmische stukken komen ze goed uit de verg. En in songs als Like Him+Her+Her+Me ontstijgen ze de gemene deler. Met dit aparte debuut, dat doet denken aan de eerste platen van Alfie, zijn ze er nog niet. Wel zijn ze op de goede weg met een heel eigen stijl en dat is veel waard.

Read more...

Headphone - Ghostwriter

>> zondag 29 juni 2008

Ghostwriter is een plaat die wellicht wat atypisch is voor hetgeen normaal uit België overwaait. De mix van stijlen is zeker niet uniek, hoewel nog altijd niet veelgehoord. De indie poprock zit er goed ingebakken, maar wordt met licht experimentele, zwaardere dansinvloeden en wat elektronische ambient vermengd. Dat geeft een donker, sferisch en gelaagd geluid. De namen in dit genre, zoals Archive, Aaron, Stateless, Hood en Uzi and Ari hebben altijd een selectief publiek gehad, afgezien van Yonderboi en de invloeden van Depeche Mode. Headphone’s aanpak laat de invloeden naadloos op elkaar aansluiten en de uitwerking geeft dan ook een hoop potentieel. Helaas haalt Headphone slechts beperkt de vernieuwende subtiliteit van de genoemde namen. In eerste instantie blijft het geheel een beetje vlak, te repetitief en laat punten liggen op sfeer en karakter. Deze kritiek daargelaten levert Ian Marien een opmerkelijke plaat af die zeer de moeite waard is. Misschien weet juist de simpelere eigenzinnigheid van Headphone een groter publiek te vinden. Met muzikale en tekstuele hoogtepunten als She is Electric, Lidocaine en Moneylender heeft het album vooral een sterke tweede helft. Mede daarom slaat de balans uiteindelijk positief door. Een grote belofte voor de toekomst.

Read more...

Johann Johannson - Englabörn

>> zondag 22 juni 2008

De IJslandse componist Johann Johannson debuteerde in 2002 met deze bijzondere plaat. Inmiddels is hij al twee albums verder, maar met de reissue toont Englabörn dat het de kracht behouden heeft om actueel te klinken. De stukken zijn allen minimalistische meesterwerken met elektronische accenten van onder andere percussie en computerstem. Oorspronkelijk waren deze stukken door Johannson gecomponeerd als begeleiding bij het theaterstuk Englabörn voor een bezetting van strijkkwartet, piano, orgel, glockenspiel en percussie. Deze bewerkingen ontstonden later. Hij werkt in een stijl die bekend is van componisten als Arvo Pärt en Max Richter, soms ook op het scheidsvlak van de filmmuziek. Englabörn laat echter zien dat deze muziek vooral op zichzelf staat. In alles zijn misschien de stiltes nog wel het mooist, perfect gepositioneerd voor maximaal effect in een minimalistisch metrisch ritme. Er hangt een visionaire sfeer over het album en de kleine melodieën laten je niet meer los tot dagen na beluistering. Waar vele genregenoten de aandacht van de luisteraar kwijtraken of in een gimmick vervallen, weet Johannson tot het eind de spanningsboog te vervolmaken. Een langzame hypnose op het randje van de stilte is het gevolg. Englabörn is heel eigentijds en nu vooral een uitnodiging tot de rest van zijn oeuvre.

Read more...

Port O'Brien - All We Could Do Was Sing

Deze sympathieke band uit Oakland, Californië brengt poprock met een meewarige, kinderlijke euforie. De naam van de band is goed gekozen. Het lijkt inderdaad een rammelbandje dat je op een regenachtige dag in een nietszeggend kustplaatsje tegen het lijf loopt. De kille ondertoon is ook niet die van Californië, maar van hun favoriete onderwerp: vissen in Alaska, een leven dat enkele leden achter zich hebben gelaten. Port O’Brien heeft meer noten op zijn zang dan op het eerste gehoor lijkt. De nummers zitten redelijk complex in elkaar en ook een zekere diepgang schuwen ze niet. De schelle stemmen klinken over de gure melodieën, bijgestaan door effectief gebruik van strijkers. Melancholische songs als Fisherman’s Son, Will You Be There en In Vino Veritas gaan hand in hand met de catchiness van My Eyes Won’t Shut en Close the Lid. De band klinkt tegelijkertijd onbevangen en verweerd. Dit ambigue karakter maakt hen intrigerend. Zo kan het ook dat het album veel verschillende typen songs te berde brengt. Niet in allen is Port O’Brien even sterk, maar ze weten de sfeer van Decemberists, met inspiratie van Arcade Fire en de vocalen van Windmill te combineren. Dat heeft een rauwe, folky poprock als resultaat. Dat het hier en daar muzikaal een beetje ramt en rammelt, neem je voor lief.

Read more...

Kevin House - World of Beauty

Kevin House brengt ons door americana geïnspireerde, intieme popballades. World of Beauty straalt een aangename rust uit. Het onderwerp nodigt uit tot overdreven bombast en ongeremde euforie. Niets van dat alles op World of Beauty. Kevin’s warme timbre klinkt voorzichtig, als ware het in ontluiking in plaats van bloei. Dergelijke bescheidenheid is smaakvol in de klassieke, pretentieloos gecomponeerde songs die juist schoonheid in al haar facetten bezingen. Het predicaat conventioneel zou hem echter ernstig onderschatten. Hij treft een comfortabele sfeer met net genoeg avontuur om middels de muziek een reis te maken door deze visie op de wereld. Er heerst een broeierigheid die atypisch lijkt voor een Canadees. Veelal jazzy muzikale accenten als de trompet in All the Planets All the Stars versterken die ervaring. Het is slechts zijn tweede album, maar nu al verheft Kevin House het ambacht van songschrijven tot een kunst. Met minimale, akoestische dynamiek en subtiele, dualistische teksten pakt hij de luisteraar in met een zachte fluwelen deken. Bij vlagen doet het aan Doveman’s The Acrobat en Michael Andrews denken. In tegenstelling is World of Beauty sereen, niet dreigend, niet vrolijk, maar volledig ontspannend als een lullaby. Bedrieglijk, want ook witte wolken werpen schaduwen. Pure onthaasting die diep reikt in deze vluchtige wereld. Het is compromisloos genieten met deze verleidelijke Kevin House.

Read more...

Coldplay - Viva La Vida or Death and All His Friends

De titel en het artwork liegen er niet om. Coldplay haalt inspiratie uit de Franse revolutie en de belangrijkste thema’s van het menselijk bestaan: leven en dood. Voor een band die zich ten doel stelde de grootste ter wereld te worden en daar gedeeltelijk in slaagde, zou het geen probleem moeten zijn. Aan de andere kant veroorzaakte de eenzijdige richting in de voorgaande drie albums weinig variatie en vernieuwing. Dat ze met dit album een revolutie zouden kunnen ontketenen ligt dan ook niet in de lijn der verwachtingen. Gelukkig heeft Coldplay ook nooit ondermaats werk afgeleverd, zelfs niet met de aan herhaling onderhevige derde plaat. Het is in ieder geval een opluchting dat de kwaliteit van de productie en uitvoering van het studioalbum een stuk hoger liggen dan tijdens het verrassingsoptreden in Paradiso dat, getuige de videoregistratie, van abominabele standaard was. De instrumentale opener moet een urgent karakter neerzetten, een toon die wordt voortgezet door iets stevigere elementen en een afwijkende, rijke orkestratie met een opvallende rol voor het orgel. Tegen het opzwepende, ritmische geweld van de instrumentatie valt de milde stem van Chris Martin wat in het niet. De meeste kenmerken van Coldplay zijn onveranderlijk aanwezig, hoewel de sferische gitaren een iets minder grote rol zijn gaan spelen. Ontwikkeling is een stuk duidelijker dan in al het voorgaande werk. De opening van 42, schaduwnummer Reign of Love en de afsluiter zijn aangename pianoballades, die doen afvragen of dat niet de richting had geweest waarin Coldplay indruk had kunnen maken. Het zwaar op de hand zijnde Yes doet goede zaken met de strijkers die andere culturen echoën en de donkere kant van de stem van Chris. Hierin is de hand van Brian Eno te herkennen en dat helpt. In Violet Hill resulteert de samenwerking nog het meest in een klassieke Coldplay hit. Met alle zeer competente concurrentie van bands als Saybia, As Tall As Lions, etc. zijn er heel wat originelere alternatieven op de markt. Coldplay is helaas slechts een van velen. Viva La Vida is in ieder geval sterk genoeg om de algemene reputatie hoog te houden, maar de omslag had overtuigender gekund.

Read more...

Pseudosix - Pseudosix

Dit vijftal uit de muzikale brandhaard in Portland, Oregon, zorgt voor in glimlach in combinatie met hun naam. Ze zijn hier nog onbekend, maar dit eponieme album moet daar verandering in kunnen brengen. Vanuit een atmosferische opener met grootse uithalen, vervolgt het met de onweerstaanbare mellow americana riedel van Under the Waves. Vanaf dat moment zit je vastgespijkerd op het puntje van je stoel in afwachting van wat er komen gaat. De opbouw van de spanningsboog gaat met de souplesse der ervarenheid. Toch is dit slechts hun tweede plaat. Ze bevinden zich constant op het scheidsvlak van droompop en het stevige van alternatieve rock. Veranderlijk krijgen beide kanten de ruimte, zoals duidelijk te horen is in Waisting Taking Up Space. Echt experimenteel is het niet, maar er worden veel vernieuwende paden ingeslagen. Dit geeft hun een toegankelijk en fris karakter. De nummers vloeien moeiteloos in elkaar over, terwijl ze een grote mate van diversiteit behouden. De wat afstandelijke, kille vocalen zijn mooi over de warme toonzetting van de instrumentatie heen gewerkt. Op een heel dun laagje americana worden heel aangename, avontuurlijke nummers geweven, die stijlvormen afsnoepen van altcountry en ‘60s Westcoast pop. Zo krijgen geluiden van bands als Oranger, Winterpills, Radar Bros. en een klein beetje van The Open evenwichtig nieuwe opmerkzaamheid. Een delicate dynamiek, verrassend pakkende kabbellijntjes en een groot gevoel voor originele harmonieën maken uitzonderlijk sterke troeven. Nevelige melodieën breken uit door aandachtvragende gitaarrifjes en vocale loopjes. Alles is verpakt in een bittere balans van emoties. Pseudosix geeft verkoeling in de zomer en iets broeierigs in de winter.

Read more...

Bowerbirds - Hymns for a Dark Horse

>> woensdag 18 juni 2008

Bowerbirds brengt ons muziek met aangename toonzetting. Eerder dit jaar waren er al acts als The Accidental, Bon Iver en Ferraby Lionheart die met een realistische rootsy sfeerfolk en een vleugje nostalgische droompop de aandacht wisten te trekken. Daar kan dit album, Hymns for a Dark Horse, nu aan toegevoegd worden. Met zinderende melodietjes, memorabele refreintjes en de klanken van honky tonk piano en accordeon zet Bowerbirds smaakvol een meewarige vrolijkheid of gelaten droefenis neer. Misschien juist omdat het vocaal niet perfect is, voelt de plaat heel echt en heel herkenbaar. Er is weinig opsmuk of versiering, maar met simpele akoestische middelen blijft de tegendraadse begeleiding subtiel en open. De combinatie van klassiek aandoende strijkers, popmelodietjes in folky arrangementen met zanglijnen die wat weg hebben van Ben Christophers, voert een karaktervol charmeoffensief uit. De composities kraken en piepen licht onder een droge wind zoals door spookstadjes jaagt. Dan weer geven ze het gevoel van een verlaten, windstil strand na een drukke zomer. Het lijken overblijfselen van vervlogen volkse levendigheid, gecombineerd met de droeve leegte van nu. Een oase in een vijandig oord. Ondanks dergelijke typerende vergankelijkheid, weet Bowerbirds juist hier levenskracht uit te putten. Het is daarmee minstens zo mooi als zijn voorgangers dit jaar. Weer een rijpe vrucht van een nog jonge, melancholieke inspiratiebron in de folkpop.

Read more...

My Brightest Diamond - A Thousand Shark's Teeth

>> dinsdag 17 juni 2008

Met Bring Me the Workhorse maakte Shara Worden, frontvrouw van My Brightest Diamond, een introductie hier direct overbodig. Haar avontuurlijke, klassiek geschoolde inborst verstevigt met A Thousand Shark’s Teeth onbetwist de positie van een vrouwelijke Jeff Buckley. Eigenlijk had dit album haar debuut moeten zijn. De voorbereidingen vergden al enkele jaren voor haar eerste release. Het was echter een goede keuze deze plaat als tweede uit te brengen, want hier wordt een volgende stap gezet in muzikale inventiviteit en abstractie.
De zorgvuldige opbouw van het album, maakt dat alle stijlen evenwichtig binnen de songs culmineren. Afgezien van droompop en rock, worden de hoofdinvloeden afwisselend gevormd door klassiek en Keltische folk. In de mix met een belangrijke rol voor variabele percussie, komt de muziek soms dichtbij triphop. Shara’s zangtechniek is voorbeeldig. Haar prachtige stem houdt het midden tussen een Ierse lamentatie en krachtige klassieke aria’s.
De composities zijn voorzien grondlagen geconstrueerd uit verschillende klanken, die een sfeerverhogende fundering vormen voor de muzikale bouwsels. Dit kleine vrouwtje uit New York weet architectonische grootsheid te vangen in een intiem en geborgen geluid met glorieuze uitspattingen. De boeiende percussie wordt ingevuld met subtiele overgangen, waarin minimale melodische ondersteuning, de eenzame klank van een viool, tot gedoseerd geweld van een vol strijkerensemble en versterkte bas, worden gebruikt. Haar machtige stem bereikt maximale expressie. Het is nauwelijks opmerkelijk dat de grondslag voor het album een klassiek concept had, want de songs zijn verwant aan orkestrale structuren.
Druppelende, rauwe accenten geven de muziek een constante, afwachtende spanning mee, die je onverwachts kan overmeesteren. Het omvat een scala aan emoties, wat zorgt voor een enigmatische ervaring van kwaadheid en worstelingen, naast schone melancholie en liefde. Zo exploreert Shara de volledige binnenwand van je hoofd, waar ze zich compleet in onderdompelt. Ze geeft grauw omlijnde uitzichten op natuur en mens zonder een ongemakkelijke dreiging op te roepen. In zekere zin klinkt het hoopvol, als een angst die de rust van een oplossing al in zich draagt. Zo ontstaat een dromerig geheel, waarin heldere flageoletten van harp en gitaar magische effecten toevoegen.
De lyrische teksten bezingen kleine, persoonlijke omgevingen, verpakt in muziek die de veelzijdige schoonheid van het bestaan uitdrukt. De naam krijgt plotseling een duidelijke betekenis, want de muziek is als een in klein detail geslepen, heldere diamant, waar een ongekende schittering vanuit gaat. Dat dit ook even overweldigend overkomt op het podium, bleek al bij het exclusieve Cd-release concert (met hulde aan Desmet Studio’s perfecte geluid).
Nergens is ze ontoegankelijk, hoewel de artistieke authenticiteit misschien wat tijd vraagt om te beklijven. Fijnproevers zullen direct beamen dat A Thousand Shark’s Teeth nog oneindig veel beter is dan haar debuut. Het is een beladen predicaat, maar met een plaat die lijkt op Goldfrapp’s Felt Mountain, Patrick Watson en Beth Gibbons, mag hier met recht gesproken worden van een meesterwerk.

Read more...

Windsor for the Derby - How We Lost

>> maandag 16 juni 2008

Windsor for the Derby timmert al sinds 1996 aan de weg, een algemene doorbraak hebben ze echter nog niet behaald. Dit zal niet in de laatste plaats te maken hebben met hun stijl, die getekend is door veelvuldig gebruik van kleine, repetitieve melodietjes. Hierdoor krijgt de muziek een minimalistische karakter met lange klanken en percussie. Er is altijd een rafelig randje aanwezig en de opvulling bestaat veelal uit industrialistische geluiden die noise benaderen. Ondanks hun ervaring zijn de vocalen er voorzichtig en onzeker overheen geplaatst. In nummers als Hold On lijkt Yo La Tengo een duidelijke inspirator te zijn, waar op andere momenten de invloeden meer uit de indie- of garage rock komen. De rauwigheid heeft wat weg van I Am Kloot en de uitgesmeerde geluiden van Engineers. Na een tijdje verliest het onvaste en onzuivere charme van Windsor for the Derby wel zijn zeggingskracht. Het ritmisch sterke Robin Robinette is dan een pakkende afwisseling tussen de in elkaar hakende muzikale lijnen en monotone percussie. Pas met Forgotten wordt er ook wat subtieler gespeeld en krachtiger gezongen. Over het geheel is er weinig variatie. De structuren lijken goed overdacht, maar er wordt te weinig mee gedaan, waardoor de klanktapijten erg in zichzelf gekeerd blijven. Het lijkt alsof de composities in de aanzet blijven hangen en daardoor nooit echt ontwikkelen.

Read more...

Dengue Fever - Venus on Earth

>> vrijdag 13 juni 2008

Het is ‘s werelds eerste Cambodjaanse, psychedelische rockband, maar dat was tot op heden niet voldoende om hier door te breken. Desondanks toeren ze vanuit Californië rap de wereld rond. Venus on Earth is intussen hun vijfde album, dus genoeg reden om deze bijzondere groep weer eens onder de loep te nemen. De combinatie met Cambodjaanse lyrics geeft de band gelijk iets bijzonders en is catchy, op een andere manier dan het gebruikelijke Engels. Het stemgebruik doet in het genre denken aan Blonde Redhead, maar Dengue Fever is niet zo zwaar op de hand. De frisheid zit hem in de doorschemerende, traditionele Cambodjaanse klanken. De vraag is, blijft Dengue Fever alleen een rariteit? Gedeeltelijk wel. Ze hebben een vrolijke, psychedelische rock goed in de vingers, maar voegen alleen wat Aziatische gimmicks toe. Rustige nummers laten zien dat ze vocaal niet enorm sterk zijn. Vooral op feestelijke (wereld)festivals zal de band het goed doen.

Read more...

Charlie Wilson's War, van Mike Nichols

Congreslid Charlie Wilson (onder Reagen) is een nogal uitbundig type dat standaard kan rekenen op herkiezing. Als een Texaan omringd door mooie vrouwen, drank en drugs, terwijl hij prat gaat op een onethisch en direct karakter, maakt Wilson (Hanks) een ongeloofwaardige held in dit verhaal. De zaak rond het Sovjet conflict in Afghanistan raakt aan het rollen als Charlie het budget voor geheime operaties verdubbelt en zo de Afghaanse strijd steunt. Hij raakt steeds meer betrokken bij de details van dit conflict. Middels een serie lobbypraktijken met Joanne Herring (Roberts) weet hij het congres ertoe te bewegen de strijd te financieren. Samen met een ongeliefde CIA functionaris (Hoffman) stuurt hij het conflict naar het Akkoord van Geneve. Net wat een film over Amerikaanse verheerlijking nodig heeft, concludeert Charlie dat men hiermee een nieuw probleem veroorzaakt heeft. Vooral de spitsvondige dialogen maken deze politieke film de moeite waard. De vlotte regie stoort nergens, precies juist voor dit type film.

Read more...

South - You Are Here

>> dinsdag 10 juni 2008

South is een telg uit Manchester scene. Een band die erom bekend staat alle muzikale, heilige huisjes te willen omzeilen en moedwillig een eigen weg zoekt. Dat lukt soms beter dan anders. De manier waarop Elbow ieder album eigenzinnig over de hele linie weet te overtuigen is South niet gegund. Cadbury´s stem is wel niet de sterkste, maar heeft toch een duidelijk karakter. Misschien proberen de heren het te hard. Desondanks is de wijze waarop ze alle invloedrijke genres uit de indiepop koppig blijven uitdiepen sympathiek. De dance-invloeden zijn in de vorm van breakbeats nog wel aanwezig, de folk is grotendeels verdwenen. You Are Here beidt een minder extreem perspectief dan vorige albums, terwijl het een grootse inslag bewaart. Pitchfork is duidelijk niet klaar voor een band als South en heeft er weinig goede woorden voor over. De onconventionele, grove, onbevangen aanpak leidt dan ook tot zwart-wit oordelen. You either love it or hate it. Lekker dwarsliggen in je kont tegen de krib gooien is de heren van South eigen. You Are Here heeft echter niet de grote mate van eclectische diversiteit die With the Tides tentoonspreidde of de urgentie van Adventures in the Underground. Het is vriendelijker van toon, maar kiest geen richting, is vlak geproduceerd en is instrumentaal te zwak, uitzonderingen daargelaten. Gek genoeg is het juist het onvolwassen enthousiasme dat door de productie lijkt te zijn gladgestreken. Dat is onmisbaar voor een echte South ervaring.

Read more...

As Tall As Lions - As Tall As Lions

>> maandag 9 juni 2008

Het is onbegrijpelijk dat wij hier aan de overkant van de oceaan nog niet hebben mogen genieten van deze wereldband. Na een brul van de leeuw, geweldige stem van Daniel Nigro, is niet meer overtuiging nodig. As Tall As Lions doet qua muziek en artwork hun naam eer aan. Ze hebben zich een stijl aangemeten die direct doet denken aan Coldplay en Radiohead adepten en in dat genre kent het vooral gelijkenis met Stateless, Aqualung, People in Planes en Thirteen Senses. Een zeer breed Brits geluid dus voor deze Amerikanen. Ze hebben die stijl zich zo eigen gemaakt dat er iets bijzonders ontstaat en er nergens sprake is van overbodig leentjebuur, hoewel nog vele andere namen de revue zouden kunnen passeren. De alternatieve progrock invloeden en ambient pop voeren de boventoon in stevig gedreven songs, die vol overgave in vele lagen op de band zijn gesmeten. Zweverigheid en springerige percussie gaan hand in hand om je totaal onder te dompelen in muzikaal geweld van het hoogste niveau. Halverwege het album komt er steeds meer ruimte en rust in de composities en krijgt het een emotierijk, open karakter. Vooral ten opzichte van de ruime hoeveelheid bands die onder de maat presteren, hetzelfde trachtende te bereiken is dit een welkome oase. As Tall As Lions heeft het helemaal, dus wacht niet langer op die Nederlandse release.

Read more...

Fern Knight - Fern Knight

>> zondag 8 juni 2008

Fern Knight is vooral het alter ego van Margaret Wienk, die een volstrekt eigen weg kiest in het freakfolk genre. Ondanks dat dit al haar derde plaat is met ongrijpbare folkmuziek, heeft ze de oversteek naar ons land nog niet definitief gemaakt. Het kan echter totaal geen kwaad om je eens over te geven aan haar rijk georkestreerde akoestische en elektronische folkpop met etherische vocalen. Je zult snel merken dat de betoverende dramatiek je niet onbewogen zal laten en een verrijking is van het genre. Net als bij Joanna Newsom speelt de harp een belangrijke rol in haar composities, maar het bombast van Fern Knight is van een ander soort. Bovendien is het allemaal niet zo bevreemdend, juist volks uitnodigend. Dat past ook bij het middeleeuwse hippiesfeertje dat het artwork uitdraagt. Stilistisch wordt van alles gecombineerd. Klassiek mengt zich met folk, die zich op hun beurt weer eigenzinnig vermengen met invloeden van bijvoorbeeld Roxy Music en vroege muziek. Flora en fauna spelen een grote rol in lyrische teksten die met een fluwelen handschoen de wereld bezingen. Over solide basis van bassen en elektronica hangt een aangenaam experimentele sfeer met diepe lagen. Fern Knight zou hier een grote naam mogen worden.

Read more...

Absentstar - Sea Trials

Absentstar trekt stevig van leer op Sea Trials. De heren uit Chicago hebben goed geluisterd naar de emo beweging, progrock en post punk. Hun alternatieve rock is dan ook subtiel gelaagd met samenzang en andere accenten. In contrast met de zware begeleiding, klinkt zelfverzekerd de stem van leadzanger Derek Ingersoll en zo wordt er ruimte gegeven aan uitgesponnen melodieën over de stekelige ritmes. Deze karaktertrek doet denken aan Blackbud, soms ook Jeremy Larson of het Nederlandse Lawn. Daarnaast zouden ze kunnen meeliften op het succes van de Amerikaanse antwoorden op Britse bands, zoals Mêlée of One Republic. Absentstar legt puur populisme echter naast zich neer ten faveure van een eigen gezicht. Daarmee winnen ze aan diversiteit, waar onder andere Don’t Lock Me Out en If What You Mean getuige van zijn. Jammer dat veel van dit soort Amerikaanse bands hier het onderspit delven vanwege het onvermijdelijke emostempel. Een minpuntje van Sea Trials is de iets wollige productie, wat de heldere puntigheid niet ondersteund. Verder is het een prima plaat vol verrassend volwassen moderne poprock.

Read more...

The Great Park - The Great Park

The Great Park is hele reine folkpop van de hand van Stephen Burch. Heel stil en zacht met minimale middelen zet Stephen gevoelige liedjes neer gevoed door een heerlijke folktraditie. De meespelende muzikanten zijn grotendeels verzameld uit de kliek rondom het Woodland Recordings label, die ook deze compilatie van nummers op eerder uitgebrachte EPs brengt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vergelijkingsmateriaal daar en in andere in Brighton gebaseerde folkpop gevonden moet worden. Hier kwam ook het fantastische the Miserable Rich vandaan, maar The Great Park is rustiger en kaler, veel kaler en heeft een duidelijke focus op de gitaar. Misschien heeft de verkapte Ierse afkomst hier hand in. Percussie wordt maar mondjesmaat gebruikt. Daardoor ligt het zwaartepunt constant bij de kleine melodietjes en vooral de verhalende stijl van zingen. Met aarzelende stem, trillend van ingehouden emoties komen donkere kanten naar boven. Hij klinkt als een bard die meer weet van lokale duistere beslommeringen dan de inwoners zelf. De folkballads krijgen hierdoor een zinderende kracht mee. The Great Park laat je verlangen naar verloren tochten, een dwaallicht volgend, totdat er tijd is voor bezinning rondom een warm vuur in een koude, vochtige nacht. Als ik ooit de kans krijg, neem ik Stephen mee door de bossen en afgegraven turfvelden. Zijn bijzondere, muzikale poëzie zal daar ongetwijfeld nog beter gedijen dan op dit zielloze plastic.

Read more...

The Botticellis - Old Home Movies

De inspiratie voor hun naam kwam van ‘little barrel’, een surfterm. Daarmee is gelijk de toon gezet voor de niche waarin the Botticellis zich begeven: ‘60s surfsound en een ‘70s feel. Dat hun basis in Californië ligt, mag dan ook geen verrassing heten. Vooral het geperfectioneerde, subtiele, rijk gedetailleerde geluid van de Botticellis is een onmiddellijk herkenbare ontvangst. Dat mag ook wel, want aan Old Home Movies heeft het vijftal een viertal jaren gesleuteld. Het komt nog het dichtst bij bands als Oranger, Midlake en een minder elektronische Broadcast op Ha Ha Sound. Met gevoel voor drama diepen de orkestratie van hun songs uit. Daarmee wordt ieder nummer een kleine ontdekkingstocht waarin ieder muzikaal gaatje vindingrijk is ingevuld. De hoge mate van diversiteit pakt iedereen in en werkt meeslepend. Het is een frisse reïncarnatie van het zonnige Westcoast gevoel van enkele decennia terug. Ondanks het polijstwerk, waaraan ook Anton Patzner (Bright Eyes) en Jason Quever (Papercuts) een bijdrage leverden, bewaren ze een zekere melancholiek urgente catchiness. Op dit korte album laten ze zien een groot publiek waard te zijn.

Read more...

Fleet Foxes - Fleet Foxes

Het is een nobele eigenschap je beloftes na te komen, als je deze zelfs overtreft voelt dat eigenlijk als liefdadigheid. Dergelijk gewelddadig gevoel maakt zich van mij meester als ik naar dit eerste volledige album van Fleet Foxes luister. Bevangen van nostalgie en een frisse kijk op de wereld, hebben Fleet Foxes na hun geweldenaar Sun Giant EP dit kunstje koelbloedig herhaald. Het geluid dat aanzwelt bij opening klinkt anders dan wat de tijdgeest lijkt te gebieden, maar is ondanks zijn grenzeloze eigenzinnigheid enorm toegankelijk. Hun wortels zijn terug te vinden in folk, klassiek, Gregoriaanse zang, de middeleeuwen en renaissance, terwijl ze aansluiten bij het origineelste van de indiepop van de 21ste eeuw. Invloeden die na de ‘70s zelden nog een rol speelden in moderne popmuziek. De melancholie kon worden vergeleken met de onconventionele Peter & the Wolf, de klassieke opbouw en structuren met de miskende band The Stares. De onnavolgbare stijl van Fleet Foxes zet telkens knappe, ingenieuze composities neer. De harmonieuze en tegendraadse samenzang blijft een sterke troef. Met een zweverig karakter ontvouwen zich de mooiste dromerige landschappen, als ware het van een film die nog gemaakt moet worden. Wonderschone emoties en een onvoorwaardelijke liefde voor muziek worden geuit met een serene bijna sacrale overgave. Tegelijkertijd zijn de melodieën en teksten bijzonder pakkend, waardoor Fleet Foxes je nog dagen zal achtervolgen. Zie dit echter niet als een dreiging, maar als het warme aura van een beschermengel. Ze hebben de ingrediënten om te verbazen, te overtuigen en heel diep te raken. Zelden leidde een vooruitstrevende aanpak tot zulk compromisloos potentieel. Het zou geen moeite moeten kosten de wereld te winnen.

Read more...

Kamera - Resurrection

In een poging om hun muzikale omgevingsgeluiden te overstijgen ontwikkelden de Stockholmse mannen van Kamera een geluid dat net niet zoete pop was, noch enorm indie. Het is duidelijk dat ze daarvoor naar het verleden grepen (Duran Duran, The Cure, Depeche Mode) wat hun retro fundering vormt. Daar stopten ze echter niet. Vooral de elektronica en uptempo gedrevenheid van de songs neemt invloeden mee van vriendelijke elektropop en een grootser geluid als Stateless. Anders dan de meeste indiebands spelen ze niet alleen in op het gemoed gevoed door diepe emoties, maar brengen ze een vrolijke, feestelijke sfeer. De uitkomst doet me meermalen denken aan South’s Adventures in the Underground met decennia oude echo’s en de potentie om het op de draaitafel van grote festivals goed te doen. Zweden hebben al vaker hun kwaliteit te kunnen perfectioneren laten zien en de aanstekelijke refreintjes, memorabele melodietjes van Kamera zijn weer niet te versmaden.

Read more...

Christophe Maé - Mon Paradis

>> donderdag 5 juni 2008

Maé’s ster was al op vroege leeftijd reizende en Mon Paradis vormt de voorlopige apotheose. Met één miljoen verkochte albums en een langdurige nummer één hit in Frankrijk is Christophe daar nu al een grootheid. België ligt ondertussen onder vuur en de verovering van Nederland lonkt. De combinatie van zomerse hiphop, funk, soul, reggae en Afrikaanse invloeden in een aanstekelijk popjasje laat weinig twijfel over dat potentieel bestaan. Alleen de taal zou hier een lastige horde kunnen blijken. Daar staat zijn rake, urgente stemgeluid tegenover, die er melodieën uitgooit met een overgave die je niet in de koude kleren gaat zitten. Na spetterende voorprogramma’s voor de grote namen te verzorgen, mag hij nu zelf die rol gaan bekleden. De constant hitgevoelige liedjes zijn uit het leven gegrepen en er is muzikaal ook veel diepgang. Christophe heeft, op het scherpst van de snede, wellicht een verreikende succesformule in handen.

Read more...

Gabriella Cilmi - Lessons to be Learned

De opener Save the Lies knalt voortvarend de speakers uit. De feestelijke uplifting sfeer doet me even naar Scissor Sisters wenken, een terugkerend thema. De Australische Gabriella Cilmi heeft er duidelijk zin in. Dat werkt onweerstaanbaar aanstekelijk vanaf de eerste minuut. Het album vervolgt met een broeierig sfeertje waar onmiskenbaar triphop en lome lounge-invloeden de blauwprint voor waren, denk aan een getemperde Candie Payne. Soms komt ze in de buurt van Zero7 en Corinne Bailey Rae, maar de begeleiding gebruikt lijnen waarin ik ook de indiepop van Doves herken. Gabriella zegt muziek de perfecte vorm van communicatie te vinden. Het is dan ook helder dat ze goed geluisterd heeft. Ze mist geen enkele mogelijkheid het beste te pakken wat recente cross-overstijlen gebracht hebben. Dat is zonder meer knap en resulteert dan ook in het hitgevoelige album Lessons to be Learned. Gemakkelijk voer voor de critici, als je daar doorheen prikt misschien je aankomende lieveling.

Read more...

Thomas Feiner & Anywhen - The Opiates

>> woensdag 4 juni 2008

Dat na zeven jaren deze plaat weer algemeen verkrijgbaar is, maakt in mij hetzelfde los als het vinden van een verloren gewaande schat. Thomas Feiner zal bij weinigen de oren doen spitsen, maar met een beetje geluk komt daar nu snel verandering in. Hij was al te horen op Steve Jansen’s album Slope en in de Duitse film Love in Thoughts. Aan deze revised editie van the Opiates zijn twee solonummers van Feiner toegevoegd, die veel beloven voor de toekomst. David Sylvian besloot dit album na beluistering een tweede kans te geven. Oorspronkelijk begon the Opiates als een band effort, maar de band viel uit elkaar gedurende de twee jaar dat completering duurde. Thomas Feiner maakte het werk af en al snel was het album niet meer te krijgen. Het geluid is onconventioneel, aspecten van atmosferische pop, met orkestraal klassieke structuren en flarden van jazzlijnen combinerend. Liefhebbers voor deze heruitgave zouden dan ook uit vele hoeken kunnen komen. Hoewel Feiner prima aansluit bij de stal van en Sylvian zelf, zijn ook door Jeff Buckley geïnspireerde singer-songwriters als Scott Matthew en Patrick Watson dichtbij, evenals Lou Rhodes. Aan de andere kant refereert het zowel aan lo-fi indiebands (Tindersticks) als een grootser ambient of filmgeluid (Leaves, Preisner). Daar komt de formidabele inzet van het Warsaw Radio Symfonie Orkest nog eens bij. Verrassende blazers op Toy geven aan hoe instrumentaal divers het album is, zonder te vervallen in tierelantijntjes. Overal is sprake van evenwichtige dynamiek in rustig ontvouwende composities die de luisteraar geruststellend gemakkelijk bereiken. Deze complexe typering doet echter geen recht aan de oprechte originaliteit van the Opiates, dat toen vooruitstrevend is en nu nog altijd bijzonder actueel blijft. De grootste troef blijkt de machtige stem van Feiner. Zijn prachtige timbre stuwt ingetogen de songs door sonore dieptes en heldere hoogtes. Dat eerste zorgt voor absolute hoogtepunten in Dinah & the Beautiful Blue en For Now. De teksten omvatten inzichtelijke metaforen. Vol, rijk en beladen, het album zal nog vele malen vragen om herbeluistering. De experimenteel gelaagde muziek is niet zomaar te doorgronden en bezit bijna mystieke aantrekkingskracht. Zoals we van Sylvian´s oogappelen verwachten is ook dit digipack weer mooi verzorgt. Het oude is nieuwer dan ooit, de slimme muziekliefhebber behoeft niet meer aanbeveling.

Read more...

Steve Jansen - Slope

Bezwerende experimentele klanken hebben de overhand op Slope, maar laat dit je niet afschrikken. Hoewel Slope zeker een vooruitstrevende plaat is, is hij beslist niet alleen weggelegd voor muzikale waaghalzen. Laat het feit dat enkele bekende en minder bekende mensen uit de hedendaagse muziek, zoals David Sylvian, Anja Garbarek, Nina Kinert en Thomas Feiner, een bijdrage leveren een aanbeveling en uitnodiging zijn. Slope heeft een op jazz, modern klassiek en ambient gestoelde sound, met veel elektronica en aparte samples. Steve Jansen gaat echter met zijn samenhangende composities ook de song niet uit de weg. Afwisselend doet zijn werk denken aan Triosk, Sweet Billy Pilgrim (de leadzanger zingt ook mee), Pram en misschien een ingetogen, minder poppy Broadcast. Soms verrassend harmonieus, trakteert Steve de luisteraar op een klein uur buitengewone muziek. Door de precaire balans tussen experiment en schoonheid blijft Slope spannend tot het eind.

Read more...

Abigail Washburn - & the Sparrow Quartet

>> maandag 2 juni 2008

Dit is een bijzonder project van Abigail Washburn die inmiddels een gevestigde naam is in de roots-americanawereld. Ze verzamelde enkele topmuzikanten om dit kwartet te vormen: violist Casey Driessen en banjogenie Bela Fleck, geflankeerd door een zeer talentvol singer-songwriter en cellist, Ben Sollee. Slagroom op de taart is natuurlijk zijzelf. Dergelijke klassiek geïnspireerde bezetting maakt binnenkort ook definitief zijn intrede in de popmuziek in de vorm van the Miserable Rich, die zich baseren op een kwintet met veel strijkers. Het album is een opmerkelijke symbiose van klassiek in americana. De instrumentbeheersing van allen is werkelijk van torenhoog niveau. Het klinkt dynamisch, vingervlug en virtuoos. Abigails aangename rootsstem completeert als een vierde instrument dit fantastisch kwartet en de snel dartellende banjo zet partijen neer die nieuw klassiek genoemd kunnen worden. Het kwartet zuigt je ontegenzeggelijk naar een inner sanctum van muzikale versmelting en tovert daar al gauw een steelse glimlach op je gezicht, want het is ook gewoon leuk. Dat plezier is de lafhartigen overigens niet gegund. Veelvuldig reizen in China heeft ook zijn invloed achtergelaten, met name te merken in de bijzondere nummers die door Abigail in het Chinees gezongen worden. Deze buitengewone plaat is voor sommige leden wederom een bevestiging en voor andere een lancering van hun talent. Zo te horen is het slechts een voorlopig hoogtepunt en dat betekent dat deze vier muzikanten in de gaten dienen te worden gehouden.

Read more...

Our Broken Garden - Lost Sailor

>> zondag 1 juni 2008

Meer dan een boerderijtje op het Deense platteland was er niet voor nodig om een EP te smeden met zes volmaakt prachtige nummers. Our Broken Garden is het soloproject van Anna Brønsted (Efterklang). Hoewel ze op het podium niet meer gebruikt dan haar piano, zijn de songs op haar debuut EP smaakvol voorzien van subtiele muzikale invulling. De meeste hulp komt van Søren Bigum, die ook meeschreef en de productie deed. Onder de gastmuzikanten vinden we ook singer-songwriter Lise Westzynthius op de piano. Anna Brønsted verloochent haar afkomst geen moment. Voor een referentielijst moeten we vooral kijken naar andere Scandinaviërs, als Promise and the Monster, Green Pitch en misschien een klein beetje Sigur Rós en Saybia. Laten we ons echter concentreren op het gevoel dat ze overbrengt. De zachte, ontroerende popballads met lichte folkinslag worden door de soundscape-achtige begeleiding betoverende dromen. Stroperige lijnen aangezet met een retro orgelgeluid en zweverige melodieën. Lost Sailor verheft zich als een baken in een ijzige winterstorm met de intieme geborgenheid van een warme haven. Langzaam pakt ze je in als een broeierig laagje rijp op de huid. Bloedstollend. Angsten en de hang naar veiligheid komen voortdurend terug in de poëtische teksten. Een roep die wordt beantwoord door de muziek. Een symbolische samenkomst in een mooie vorm gegoten. Mijn hart gaat uit naar een volledig album.

Read more...

Sofia - Search & Destroy

Sofia is een samenwerkingsverband tussen zangeres Sofia Allard en producer Carl-Michael Herlöfsson uit Zweden. De nummers op hun eerste plaat zijn niet van eigen hand. Integendeel, ze komen uit een platencollectie vol grote namen: Iggy Pop, Sex Pistols, The Buzzcocks en velen meer. De gedachte was deze songs eens flink te ontleden en te kijken of er meer te ontdekken viel in de schrijfsels van iconen van de punk en rock ‘n’ roll. Hiertoe laten ze de songs interpreteren door een vrouw, Sofia, en vergroten ze bepaalde details in muziek en lyrics. Het resultaat is niet te versmaden. Het geluid ligt in het verlengde van de elektropop, evenals alternatieve loungepop bands, zoals Zero 7 en Hardkandy. Recentelijk leverde landgenoot Pacific! ook soortgelijk werk af en Black Cherry van Goldfrapp is evengoed een referentie. Aan alle kanten grote namen en een geluid dat klinkt als een klok. Dergelijke bijzondere samenwerking had minder vruchtbare bodem kunnen treffen.

Read more...

Someone Still Loves You Boris Yeltsin - Pershing

De minder militaristisch geïnformeerden onder ons zullen waarschijnlijk hun wenkbrauwen fronsen bij het lezen van de titel van deze tweede plaat van het gezelschap dat gaat bij de illustere naam Someone Still Loves You Boris Yeltsin. Pershing was een belangrijke Amerikaanse generaal uit de Eerste Wereldoorlog, er werd in de Tweede wereldoorlog een tank naar vernoemd en het wordt gebruikt voor een bepaald type ballistisch raket. Van oorlogszucht is echter niets te merken, zoals de tegenstelling met Boris Yeltsin al lijkt aan te geven. Het zeer aangename debuut, Broom, werd hier nauwelijks opgemerkt. Onterecht, want hoewel de band uit Springfield, Missouri komt, ligt een vergelijking met de scene van Portland of Montreal voor de hand. Daarnaast wordt SSLYBY wel vaker vergeleken met The Shins, maar maken naar verhouding een veel intiemer soort popmuziek. Dat ze naast hun subtiele mellow feel ook enorm catchy kunnen zijn, staat als een paal boven water. Het is totaal geen straf dat het album inzet met ontspannen zondagmorgen indiepop. Pas halverwege komt het album goed op gang en zet SSLYBY fantastische popsongs neer van een constant niveau. Songs als Think I wanna Die, Modern Mystery en Some Constellation weten echt lekker op je gemoed te werken. Pershing houdt de aandacht goed vast en nodigt uit tot meerdere luisterbeurten, ondanks de simpele essentie van de songs. Een schot in de roos die door meerderen gehoord mag worden.

Read more...

Islands - Arm's Way

Hun debuut oogstte met een mix van vrolijke uptempo nummers in rijke arrangementen vooral aanzienlijk succes in Noord-Amerika. Zoals de titel doet vermoeden zijn ze op hun tweede ook bepaald geen pacifisten en trekken zwaar bewapend ten strijde. Waar een opzwepend, episch geluid met een groots gebaar in Amerika doorgaans staat voor de hier onsuccesvolle emopop, is daar geen sprake van. Met name het begin van het album is zeer pakkend en doet ondanks het stijlverschil denken aan Britse indie. Belangrijke invloeden zijn de wereldmuziek, onder andere Latin en Caribbean ritmes, en klassieke muziek, die gecombineerd worden met jaren ’80 lijntjes. Het eclecticisme overweldigt wel en daarom krijgen de songs een willekeurig karakter. Als de snelheid eruit is, zoals voor de ballad Life in Jail, zijn ze niet langer overtuigend. Op den duur worden de excentrische stijlbreuken in ieder nummer een trucje. Jammer, want singlewaardig materiaal als The Arm en Creeper doet meer verwachten.

Read more...

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.