Coparck - A Dog and Pony Show

>> zondag 27 september 2009

Al enkele jaren is Coparck een geliefde indieband uit Amsterdam die gewaardeerd wordt voor het cultiveren van een zeer authentiek geluid. Op hun debuut was het gezelschap op muzikale wijze nog enigszins zoekende, maar hun tweede album, Few Chances Come Once In A Lifetime, presenteerde een band van formaat met internationale allure. Het nummer The World of Tomorrow, veelvuldig te horen in een kaasreclame, zette de lijn in naar een groter publiek. Dat maakte de weg vrij voor een definitieve ontdekking met The 3rd Album, hoewel die plaat naar mijn mening zijn voorganger niet per se evenaarde.

A Dog and Pony Show belooft een directere plaat te worden. Dat is in mijn ogen een omslag. Puntige songs waren zeker onderdeel van The 3rd Album, maar het album als medium leek voor de band altijd een belangrijk en uitgebreid document. De focus die een directer album eist, kan eigenlijk alleen maar goed uitpakken bij een gevierde band als Coparck. A Dog and Pony Show stelt dan ook geen moment teleur. Na wat wikken en wegen over een internationale samenwerking kwam de band terug bij producer Reyn in Katwijk aan Zee. Een zeer verstandige keuze, want Reyn was voor een groot deel verantwoordelijk voor hun klankkleur. De kenmerkende sfeer blijft nu schoon behouden, terwijl Coparck een scherpe bocht neemt qua sentiment. Het duurt niet lang of het door voorman Odilo Girod bedoelde ‘yeah-gevoel’ steekt de kop op. Dit wordt niet in de laatste plaats veroorzaakt door de begeesterde wijze waarop hij met zijn herkenbare timbre de songs kleurt. De pakkende hooks zijn net wat scherper aanwezig en de productie lijkt op gepaste plaatsen kaler dan voorheen. Zo laten ze de ruimte aan voortvarende en bedachtzame songs. Een specifieke tierelantijn gunde Coparck zichzelf wel met de mooie trompetsolo van jazzheld Eric Vloeimans op het titelnummer. Over het geheel doet de band zijn diverse en dynamische reputatie in iedere song eer aan.

Een goed design is de kunst van het weglaten, zegt men wel. Odilo, zelf ook grafisch designer, en band volgden bij dit album deze aanpak. Het resultaat is bijzonder goed geslaagd. Ondanks de kortere duur houd ik er een vergelijkbaar voldaan gevoel aan over als bij Coparcks eerdere werk. De stap voorwaarts is hoorbaar en voelbaar. De recent verworven bekendheid kan hiermee slechts groeien. Iedere nieuwe adept is een ruimschoots verdiende beloning voor hun prestatie.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.