Tom Pintens - Winter Maakt Ons Vrolijk

>> zaterdag 14 februari 2009

Er is niet veel Nederlandstalige muziek die bij mij hoge ogen gooit. Dat is zeker niet omdat ik niet van onze gezongen taal houd, hoe moeilijk dat in beginsel ook is. Men dient die taal echter wel goed te gebruiken. Er zijn slechts weinig artiesten die dat kunnen, maar Tom Pintens is er zeker één van. Zijn Vlaamse tongval draagt zelfs nog bij aan de sfeer en het karakter van zijn nummers. Zijn grote gevoel voor metrum maakt het werk bijzonder sterk, wat in het door medeklinkers getijsterde Nederlands van essentieel belang is. De veelgehoorde kreet ‘de Belgische Spinvis’ doet niet helemaal recht aan de eigen creativiteit van Tom Pintens. Toch ben ik blij dat deze gebruikt wordt, want anders had ik er weinig aandacht voor gehad. De vergelijking gaat ook niet volledig scheef. De popliedjes van Tom zijn wat liever en een stuk minder elektronisch geknutseld dan Spinvis placht te doen. De teksten zijn gelukkig van een vergelijkbaar poëtische kwaliteit, evenals de onderwerpen. Het conventionelere karakter maakt echter nog geen standaard liedjes. Verre van, want betreft melodie, arrangementen en expressiviteit kan je veel verwachten van Winter Maakt Ons Vrolijk. Het refereert voorzichtig aan de hedendaagse Nederlandse alternatieve pop (niet per se Nederlandstalig). Winter Maakt Ons Vrolijk is een buitenissigheid in de toegankelijke manier waarop het Nederlands een muzikale vorm krijgt toebedeeld. Dit album is een compromisloos kunstwerk waar slechts een fijnzinnig gehoor voor nodig is.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.